Składniki:
- buraki pół kilo
- ziemniaki pół kilo
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- rukola 2 duże garście
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki
- ocet winny 1-2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
- ew. pestki dyni lub słonecznika do posypania
Pożywna sałatka z najpyszniejszych składników;) Dobre danie na wynos, drugie śniadanie, przekąska albo lekka kolacja.
Wykonanie:
- Buraki i ziemniaki gotuję w łupinach lub piekę (buraki jak w tym przepisie).
- Zostawiam do ostygnięcia, obieram, kroję i umieszczam w misce.
- Dodaję rukolę, pokrojone w kostkę awokado, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
- Oliwę, ocet winny i wyciśnięte ząbki czosnki mieszam w szklance i dodaję do sałatki.
- Mieszam dokładnie.
- Sałatkę możecie posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!
Pycha!
Cieszę się, że smakuje!:)
Jak wszystko, co robię z Twoich przepisów, a robię ich sporo, tylko nie zawsze komentuję, więc nadrabiam 😏.
mega się cieszę!:)