Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

  • 35 min
  • 8 składników
91%

Składniki na 4 porcje:

  • seler korzeniowy 2 sztuki
  • glony nori 2 opakowania (po 6 sztuk)
  • mąka pszenna, orkiszowa, z cieciorki lub tarta bułka ok. 1 szklanka (250 ml)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sos sojowy 4 łyżki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól, pieprz do smaku

Seler a’la ryba – myślę, że tego dania nie trzeba Wam przedstawiać;) To od lat danie obowiązkowe na wielu wegańskich i wegetariańskich stołach wigilijnych, u mnie również;)

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Wykonanie:

  1. Bulwy selera obieram, przekrawam na pół i kroje w plastry grubości 1 cm, tak, aby powstały półkola.
  2. Seler umieszczam w garnku i zalewam wodą.
  3. Do garnka dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony na niewielkie kawałki 1 arkusz nori, dodaję sos sojowy, sól i pieprz.
  4. Zagotowuję i gotuję na małym ogniu tak długo, aż seler będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. 15 minut).
  5. Kawałki selera wyjmuję i odstawiam do przestygnięcia. Nie wylewam wywaru, używam go do przygotowania galaretki warzywnej lub jako bazę do zupy.
  6. Glony nori kroję na grube paski.
  7. Do jednego głębokiego talerza nasypują mąkę lub tartą bułkę.
  8. Do drugiego nalewam trochę wywaru.
  9. Na patelni rozgrzewam warstwę oleju (ok. 1 cm).
  10. Każdy kawałek selera maczam w wywarze, owijam kawałkiem nori, ponownie maczam w wywarze, obtaczam w panierce i kładę na patelnię.
  11. Po chwili odwracam kawałki selera i smażę z drugiej strony.
  12. Przekładam na talerz i smażę kolejną partię.

Smacznego!

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Seleryba, czyli wegańska ryba z selera

Brak komentarzy

Skomentuj