Składniki na 2 półmiski:
- seleryba z 2 selerów przepis na blogu
- wywar z gotowania selera 1 litr
- agar 3 łyżeczki
- mieszanka warzywna do sałatki 1 litrowy słoik
Ryba w galarecie w roślinnej wersji. W roli głównej seler a’la ryba. Nie tylko na święta:)
Wykonanie:
- Przygotowuję selerybę i układam ją na półmiskach lub innych głębszych naczyniach.
- Wolne miejsca wypełniam warzywami na sałatkę (takimi na sałatkę jarzynową ze słoika).
- Odlewam litr wywaru w którym gotował się seler, dodaję do niego 3 łyżeczki agaru, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając.
- Wywar z agarem nalewam do naczyń i pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała.
Smacznego!
Super wygląda, a jak to jeść jako przystawkę z chlebem , same, nigdy w życiu nie jadłam takich nie słodkich galaretek i nie wiem jak się je podaje
ja jem samą:) z octem albo sokiem z cytryny:)