Składniki:
- gorące ugotowane ziemniaki 3 sztuki
- ugotowana marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- olej (u mnie rzepakowy) 10 łyżek
- płatki drożdżowe 6 łyżek
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- czosnek 1 ząbek
Wegański ser z ziemniaka – hit na wege blogach kulinarnych, naprawdę warty wypróbowania. Do makaronu (przepis tutaj), pizzy, zapiekanek, do smarowania kanapek, jako dip do nachosów i pokrojonych warzyw.
Wykonanie:
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju.
- Pokrojone, gorące ziemniaki, marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy umieszczam w blenderze lub malakserze.
- Dodaję podsmażoną cebulę (razem z olejem) i blenduję wszystko na gładką masę.
- W czasie blendowania stopniowo dodaję ciepłą wodę, tak aby ułatwić blendowanie i żeby „ser” nabrał właściwej konsystencji.
Smacznego!
Rewelacyjne – zwłaszcza, że uwielbiam pyrki pod każdą postacią.
pyszne!!!! 🙂
Umarłam!;) muszę to zrobić!
Wygląda wyśmienicie :).
Czy płatki drożdżowe można czymś zastąpić lub pominąć?
Płatki drożdżowe odpowiadają za „serowy” smak. Jak pominiesz to sos nie będzie „serowy”, ale konsystencji nie zmieniają.
nie spotkałam sie z płatkami drożdżowymi,gdzie można kupić?
W sklepach ze zdrową żywnością, w marketach na półkach ze zdrową żywnością też zaczynają się pojawiać no i w internecie;)
Czy można pominąć płatki drożdżowe? Niestety, drożdże z diety wykluczone…
czarna sól daje posmak jajek i sera
Pardon, nie doczytałam, że pytanie o płatki drożdżowe już padło.
I żadnego zamiennika? 🙁
Wedlug mnie bialy pieprz tez nadaje serowego smaku,poza tym nic innego nie przychodzi mi do glowy. Ktos ma jakies pomysly?
Zakochalam sie <3 zrobilam w prawdzie wersje light ( dodalam tylko 3 lyzki oleju) ale… I tak jest genialny! Porcja na 'dwa dni' znikla do poludnia 🙂
Jupi:)
Przepis wspaniały, tylko wyświetlająca się reklama z grzybicą na stopach, whyyyyyy
o matko, serio???
Pingback: 25 wegańskich przekąsek na imprezę wybranych z blogów - Places & Plants
Co zmieni usunięcie oleju z przepisu, czy tylko konsystencję czy smak też na tym ucierpi?
hm, konsystencja i smak pewnie trochę też, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku…:)
Dzięki wam poznałam smak płatków drożdżowych 💚A to jest wielka miłość ❤💙💚💛💜
dziex za przepis. Jak dla mnie zbyt czuć cebulę i czosnek, dałabym połowę mniej następnym razem. I w którym momencie dajesz 10 łyżek oleju??
Na oleju podsmażam cebulę, a potem dodaję ją razem z olejem. już dopisuję w przepisie, żeby nie było wątpliwości;)
A jak z przechowywaniem? Może w lodówce posiedzieć ze 3 dni?
spokojnie:)
mam ziemniaki z wczoraj, czy mogę je wykorzystać?
Myślę, że tak, choć ja zawsze używam gorących…
Wyszedł mi bardzo „gumowy”. Czy to dlatego, że blendowałam zimne warzywa?
hm… możliwe… i myślę, że może potrzeba było więcej wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji…
Mega pyszka! ja robiłam kolejny raz i wprowadzam swoje „ulepszenia” , dodałam do smażenia z cebulą papryczki chilli bo lubię ostre potrawy, wyszło świetnie. Polecam serdecznie ten przepis 🙂 po zapakowaniu do słoików długo może stać w lodówce ( choć zwykle znika bez śladu w ciągu chwili )
Super!
Czy jest taka możliwość, że po użyciu oleju kokosowego (rafinowanego), ser stężeje w lodówce i będzie się dało go pokroić?
zgęstnieje, ale raczej niewystarczająco do krojenia… Ja dodaję agar i schładzam, wtedy da się go kroić.
3/5 w tym wydaniu, ale potencjał jest 🙂 Jak dla mnie biały pieprz zepsuł mocno smak, następnym razem spróbuję zastąpić go zwykłym. Szkoda też, że ziemniaki/marchew jest wymieniona w sztukach a nie w gramach. Polecam jeść ze szczypiorkiem, dodaje fajnego przełamania smaku
dzięki za opinię!:)