Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

  • 25 min
  • 13 składników
100%

Składniki na talerz serniczków:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • sok z jednej cytryny
  • mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
  • wanilia (w paście, ekstrakcie itp) do smaku
  • erytrol 2 łyżki
  • len mielony 1 łyżka
  • mielona babka płesznik lub jajowata 1 łyżka
  • mąka migdałowa 5 łyżek
  • olej kokosowy do smażenia
  • ew. jogurt roślinny do podania
  • ew. mus owocowy bez cukru do podania
  • ew. owoce jagodowe do podania
  • ew. płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do podania

Ukraińskich „syrniczków” z patelni po raz pierwszy spróbowałam w Charkowie na wymianie studenckiej w 2004. To była miłość od pierwszego kęsa. Myślę, że zakochują się w nich wszyscy fani sernikowych smaków;) Po przejściu na weganizm serniczki przygotowuję w roślinnej wersji na bazie tofu. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam je w wersji vegan keto;)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i przekładam do malaksera z ostrzem S.
  2. Dodaję sok z cytryny, mleko roślinne, erytrol i wanilię. Blenduję.
  3. Następnie dodaję len mielony, mieloną babkę płesznik lub jajowatą i mąkę migdałową.
  4. Blenduję razem wszystkie składniki. Powinno powstać dość gęste ciasto.
  5. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego. Ja użyłam nieprzywieralnej patelnii Woll. W przypadku placuszków bez jajek i bez glutenu dobra, nieprzywieralna patelnia jest kluczowa. Ja od lat używam patelni tytanowych.
  6. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładam porcje ciasta i smażę przez kilka minut.
  7. Następnie delikatnie łopatką przewracam serniczki na drugą stronę i również smażę przez kilka minut.
  8. Podaję z jogurtem roślinnym i musem owocowym bez cukru, posypane owocami jagodowymi i płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

 

2 komentarze

  1. Czy w wersji vegan nie-keto wystarczy użyć mąki pszennej zamiast mąki migdałowej i babki płesznik? 🙂

Skomentuj