Składniki na talerz serniczków:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- sok z jednej cytryny
- mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
- wanilia (w paście, ekstrakcie itp) do smaku
- erytrol 2 łyżki
- len mielony 1 łyżka
- mielona babka płesznik lub jajowata 1 łyżka
- mąka migdałowa 5 łyżek
- olej kokosowy do smażenia
- ew. jogurt roślinny do podania
- ew. mus owocowy bez cukru do podania
- ew. owoce jagodowe do podania
- ew. płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do podania
Ukraińskich „syrniczków” z patelni po raz pierwszy spróbowałam w Charkowie na wymianie studenckiej w 2004. To była miłość od pierwszego kęsa. Myślę, że zakochują się w nich wszyscy fani sernikowych smaków;) Po przejściu na weganizm serniczki przygotowuję w roślinnej wersji na bazie tofu. Tym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam je w wersji vegan keto;)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i przekładam do malaksera z ostrzem S.
- Dodaję sok z cytryny, mleko roślinne, erytrol i wanilię. Blenduję.
- Następnie dodaję len mielony, mieloną babkę płesznik lub jajowatą i mąkę migdałową.
- Blenduję razem wszystkie składniki. Powinno powstać dość gęste ciasto.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego. Ja użyłam nieprzywieralnej patelnii Woll. W przypadku placuszków bez jajek i bez glutenu dobra, nieprzywieralna patelnia jest kluczowa. Ja od lat używam patelni tytanowych.
- Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładam porcje ciasta i smażę przez kilka minut.
- Następnie delikatnie łopatką przewracam serniczki na drugą stronę i również smażę przez kilka minut.
- Podaję z jogurtem roślinnym i musem owocowym bez cukru, posypane owocami jagodowymi i płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)

Serniczki z patelni (wegańskie, KETO)
Czy w wersji vegan nie-keto wystarczy użyć mąki pszennej zamiast mąki migdałowej i babki płesznik? 🙂
dokładnie tak:)