Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

  • 35 min
  • 12 składników
93%

Składniki:

  • płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • wiórki kokosowe pół szklanki (125 ml)
  • cynamon 1 łyżeczka + do posypania
  • syrop klonowy/daktylowy/z agawy 3 łyżki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3,5 szklanki (po 250 ml)
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek) + do śmietanki kokosowej
  • wanilia (cukier/ekstrakt/pasta) do smaku
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • owoce do dekoracji

Jagielnik a’la sernik nowojorski. Bez pieczenia. Na owsiano-cynamonowym spodzie. Zwieńczony kokosową pianką. Przygotowany w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.

DSC_0503_2

Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część.
  2. Płatki owsiane prażę na suchej patelni, mieszając, aż się zarumienią i przekładam do malaksera lub blendera.
  3. Na patelnię wsypuję wiórki kokosowe i również prażę przez chwilę, aż się zarumienią. Przekładam do malaksera lub blendera.
  4. Dodaję łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego i blenduję razem.
  5. Masą wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 20 cm) i wstawiam do lodówki.
  6. Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  7. Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza się rozgotuje i wchłonie płyn (u mnie około 20 minut). Jeżeli kasza wchłonie mleko, a nie będzie jeszcze rozgotowana, dodaję trochę wody lub mleka roślinnego i gotuję dalej, mieszając od czasu do czasu.
  8. Dodaję wanilię, sok z cytryny i słodzę do smaku.
  9. Blenduję na gładką masę.
  10. Masę wylewam na przygotowany spód.
  11. Gęstą część mleka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem przez kilka minut z dodatkiem soku z połówki cytryny i ksylitolu do smaku (u mnie 2 łyżki).
  12. Po ostygnięciu masy jaglanej nakładam na nią ubite mleko kokosowe.
  13. Sernik wstawiam na noc do lodówki.
  14. Przed podaniem posypuję cynamonem i ozdabiam owocami.

Smacznego!

DSC_0515_2

Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

DSC_0536_2

Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

DSC_0562_2

Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

DSC_0556_2

Sernik nowojorski z kaszy jaglanej

25 komentarzy

  1. Ale to nie jest żaden sernik . Sernik to ciasto z sera a tu nie ma sera ! to jest kaszowiec – ciasto z kaszy .

  2. Zrobiłam wczoraj i wyszedł przepyszny! Tylko troszkę zmodyfikowałam przepis i do spodu dodałam wcześniej namoczone i zblendowane daktyle i łyżeczkę kakao zamiast cynamonu 🙂

  3. A z cytryna to w koncu 1.5 sztuki czy 3.5 szklanki soku vo to roznica. Z1.5 szt. nie uzyskam tyle soku a ta ilosc mnie przeraza.

  4. Czy jest jakiś zamiennik dla mleka kokosowego? Jestem wegetarianką i zastanawiam się czy będzie tutaj pasować inne mleko, np krowie albo sojowe?

    • kokosowe jest zupełnie inne:) tłuste i kremowe i po schłodzeniu oddziela się gęsta część, którą można ubić. Do ubicia możesz użyć śmietanki do ubijania, jeśli ją jadasz.

  5. A czy to zblendowanej kaszy mozna dodac odrobine serka mascarpone badz jakiegos innego puszystego? Chodzi mi o delikatny posmak sernikowy;)

    • Ja osobiście nie lubię jaglanki po rozmrożeniu, więc nie mrożę. Ale wiem, że niektórzy mrożą:)

Skomentuj