Składniki na tortownicę 20 cm:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko sojowe 4 szklanki (po 250 ml)
- olej kokosowy 3 łyżki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
- suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, pokrojone morele) 1 filiżanka (200 ml)
- pokrojone na pół migdały lub inne ulubione orzechy 1 filiżanka (200 ml)
- kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ew. bakalie do posypania
Wielkanocny sernik wegański inspirowany świąteczną paschą. Delikatna masa z dodatkiem bakalii, polana czekoladą.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną wsypuję do garnka i bardzo dokładnie przepłukuję wodą (aż woda będzie czysta).
- Odlewam wodę i zalewam kaszę mlekiem sojowym. Gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn (15-20 minut).
- Dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, słodzę do smaku i dokładnie blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
- Dodaję suszone owoce, pokrojone orzechy i skórkę pomarańczową (jeśli nie lubisz, to pomiń;).
- Mieszam masę i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem.
- Po ostygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Polewam sernik. Możecie dodatkowo posypać go bakaliami.
Smacznego!
Droga Ido! Zrobiłam to przepyszne ciasto w zeszłym roku na Wielkanoc – bajka! Bardzo chciałabym je zrobić w tym roku, ale niestety link do przepisu nie działa (sprawdzam go od jakiegoś tygodnia). Czy jest szansa, że mogłabyś wstawić przepis bezpośrednio na bloga?
Dzięki!
oooo, dzieki za info! Już działam:)
Dziękuję prześlicznie! Uratowałaś moją Wielkanoc 🙂
Czym zastąpić olej kokosowy?:)
można dać inny:)
Czy czekolada rozpuści się z dodatkiem wody?zawsze dodawałam trochę oleju kokosowego
Hej, tak się zastanawiam czy ta ilość mleka sojowego nie jest za duża? 1 szklanka kaszy, 4 szklanki mleka?
Hej, ja zawsze robię jagielniki z takimi proporcjami, wtedy są delikatne, kremowe i nie tak zbite. Ważne tylko, żeby gotować na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie cały płyn. będzie wtedy wrecz rozgotowana. A potem blendujemy bardzo dokładnie i sukces murowany:)
A czy można zamienić m pęków sojowe np. Na owsiane, kokosowe albo ryżowe??
mozna, ale według mnie z sojowym smakuje najbardziej „sernikowo”:)