Sernik z kaszy jaglanej a’la pascha

  • 30 min
  • 10 składników
98%

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko sojowe 4 szklanki (po 250 ml)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, pokrojone morele) 1 filiżanka (200 ml)
  • pokrojone na pół migdały lub inne ulubione orzechy 1 filiżanka (200 ml)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ew. bakalie do posypania

Wielkanocny sernik wegański inspirowany świąteczną paschą. Delikatna masa z dodatkiem bakalii, polana czekoladą.

Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Sernik jaglany a’la pascha

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną wsypuję do garnka i bardzo dokładnie przepłukuję wodą (aż woda będzie czysta).
  2.  Odlewam wodę i zalewam kaszę mlekiem sojowym. Gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn (15-20 minut).
  3.  Dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, słodzę do smaku i dokładnie blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
  4. Dodaję suszone owoce, pokrojone orzechy i skórkę pomarańczową (jeśli nie lubisz, to pomiń;).
  5. Mieszam masę i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem.
  6. Po ostygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
  7. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  8. Dodaję kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Polewam sernik. Możecie dodatkowo posypać go bakaliami.

Smacznego!

Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Sernik jaglany a’la pascha

Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Sernik jaglany a’la pascha

Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Sernik jaglany a’la pascha

Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Sernik jaglany a’la pascha

10 komentarzy

  1. Droga Ido! Zrobiłam to przepyszne ciasto w zeszłym roku na Wielkanoc – bajka! Bardzo chciałabym je zrobić w tym roku, ale niestety link do przepisu nie działa (sprawdzam go od jakiegoś tygodnia). Czy jest szansa, że mogłabyś wstawić przepis bezpośrednio na bloga?
    Dzięki!

    • Hej, tak się zastanawiam czy ta ilość mleka sojowego nie jest za duża? 1 szklanka kaszy, 4 szklanki mleka?

      • Hej, ja zawsze robię jagielniki z takimi proporcjami, wtedy są delikatne, kremowe i nie tak zbite. Ważne tylko, żeby gotować na małym ogniu tak długo, aż kasza wchłonie cały płyn. będzie wtedy wrecz rozgotowana. A potem blendujemy bardzo dokładnie i sukces murowany:)

Skomentuj