Składniki:
- mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
- kasza manna 8 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- olej (u mnie kokosowy) 1 czubata łyżka
- sok i skórka z jednej małej cytryny
- ew. rodzynki duża garść
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
Błyskawiczny wegański sernik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez blendowania, a nawet bez tortownicy;)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko sojowe.
- Dodaję olej, cukier z wanilią, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), rodzynki i słodzę do smaku. W połączeniu z cytryną mleko się zetnie i będzie miało konsystencję twarogu.
- Gdy mleko się zagotuje, powoli wsypuję mannę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką).
- Gdy masa zgęstnieje, przelewam ją do małej tortownicy wysmarowanej olejem (moja była zajęta, więc użyłam małego garnka o średnicy 16 cm;).
- Gdy masa przestygnie, wkładam sernik do lodówki, żeby ostygł całkowicie i stężał.
- Wyjmuję sernik z formy (w przypadku garnka trzeba przejechać nożem wokoło i lekko podważyć).
- W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Rozpuszczoną czekoladą polewam serniczek.
Smacznego!
Co innego mogę wykorzystać zamiast kaszy manny? Dziecko ma uczulenie na gluten.
Może kaszkę kukurydzianą? Ale efekt będzie trochę inny;)
Mleko się nie ścięło 🙁 jaki może być powód?
A użyłaś sojowego? Zakwasiłaś cytryną? mi się zawsze ścina… wychodzi taka maślanka…
Musi być sojowe?
Nie musi, ale z sojowym będzie najbardziej „sernikowo” smakować;)
No właśnie, a jak się nie zetnie to czy można to jeszcze jakoś odratować?
Mozna przegotować z agarem, albo z dodatkową manną, albo przełożyć do słoiczków jako deser;)
Zrobiłam z mlekiem kokosowo-migdałowym, do masy wkroiłam świeżą brzoskwinię. Ciasto zachwyciło wszystkich gości 🙂
Zrobiłam z mlekiem kokosowo-migdałowym, do masy wkroiłam świeżą brzoskwinię. Ciasto zachwyciło wszystkich gości 🙂
Cieszę się, że smakowało. Z brzoskwinia też spróbuję;)
Co zrobiłas, ze ten czekoladowy wierzch ma konsystencje kremu? 🙂
Dałam troche więcej mleka do roztapiania czekolady;)
A moze byc zwykle mleko 1.5% ?
myslę, że tak
A ile ma być tego oleju ? W ml ? 😉
A Ile tego oleju ma być ? W ml ? Bo opakowanie opakowaniu nie równe 😉
Trudno mi powiedzieć, bo moja miarą są łyżki;) Ale tu precyzja nie jest aż tak istotna. Im więcej, tym masa bedzie bardziej kremowa (ale też będzie więcej kalorii;)
Można zamienić olej kokosowy rzepakowym?
Można:)
Na bazie manny – musi być pyszny 🙂
Ogrom super przepisow. Mam ochote wszystko zjesc!
A mleko ryzowe sie nadaje?
żeby było „sernikowo”, to najlepsze sojowe…
Super, wczoraj robiłam – rewelacja. Jak się komuś mleko nie ścina, to więcej soku z cytryny 🙂
Super:) Smacznego!
A czy można posłodzić syropem klonowym?
jasne:)
Oh! Szukałam przepisu na sernik właśnie na roczek córki i już nie muszę szukać 😋😁 dzieki
Cytrynę dodać do podgrzanego czy zimnego mleka?
obojetnie:)
A uda się jak podwoje składniki? Potrzebuje większe ciasto , takie z 26-28cm tortownicy?
Jasne:)
A zamiast mleka moze byc jogurt sojowy ?
można pokombinować:)
Oj dziś będzie jedzone ciacho coś czuje 🙂 a może być mleko 0,5% ponieważ tylko takie toleruje mój brzuch 🙂 ??
może:)
Dzìekuje za przepis u mnie na górze owoce miałam brzoskwinie z puszki i 2 galaretki taki typowy sernik na zimno
mniam:)
Hej, czy okej kokosowy można pominąć? 🙂
można, ale będzie mniej kremowy.. Można też dać łyżkę innego, neutralnego w smaku oleju;)
Cześć Ida 😊. Zrobiłam ten sernik ostatnio dla chłopaka na urodziny i bardzo mu posmakował.
Nie wiem tylko czy zrobiłam coś nie tak bo mój wyszedł o wiele niższy niż Twój, mój takie może 4 cm wysokości. Chciałam zrobić go znów i zastanawiam się czy mogę wszystko podwoić ale nie dodawać rodzynek i czy bez problemu też wyjdzie. Napisz proszę
pewnie kwestia wielkosci tortownicy, bo ja robilam tutaj w takiej malutkiej 18 cm. oczywiscie mozesz podwoic skladniki i nie dodawac rodzynek:)