Skorzonera z patelni

  • 25 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • skorzonera kilka korzeni (ok. 0,5 kg)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Skorzonera – inaczej wężymord lub czarny korzeń – znacie? Niełatwo ją kupić, ale jeśli Wam się uda, to naprawdę warto spróbować. Jest bogata w inulinę, która obniża poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na florę układu pokarmowego.

jak przyrządzić skorzonerę

Skorzonera z patelni

Wykonanie:

  1. Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
  2. Skorzonerę obieram (w rękawiczkach – barwi).
  3. Obrane korzenie od razu wkładam do miski z wodą i łyżką octu lub soku z cytryny (żeby nie ściemniały).
  4. Następnie korzenie skorzonery osuszam kroję w dość cienkie plasterki na skos.
  5. Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję skorzonerę.
  6. Smażę przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, aż skorzonera się zarumieni.
  7. Przed końcem smażenia dodaję czosnek i sok z cytryny. Smażę jeszcze przez chwilę.
  8. Na talerzu posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego!

co to jest skorzonera

Skorzonera z patelni

jak ugotować skorzonerę

Skorzonera z patelni

smażona skorzonera

Skorzonera z patelni