Śledzie z boczniaków po kaszubsku

  • 30 min
  • 14 składników

Składniki na duży słoik:

  • boczniaki 2 tacki (po 200 g)
  • glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sos sojowy kilka łyżek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • cebula 1 średnia sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • suszone śliwki 5 sztuk
  • suszona żurawina 1 czubata łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • mielone goździki pół łyżeczki
  • chilli do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Wegańskie śledzie z boczniaków w wersji po kaszubsku, czyli w pomidorach, ze smażoną cebulką, suszonymi owocami i aromatycznymi przyprawami.

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
  2. Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
  3. Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
  4. Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
  5. Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
  6. Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
  7. Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
  8. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę. Dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
  9. Następnie dodaję pokrojone śliwki i żurawinę, sos sojowy, wędzoną paprykę, mielone goździki i chilli. Smażę przez chwilę.
  10. Dodaję koncentrat pomidorowy i przesmażam razem przez kilka minut, mieszając. Pozostawiam do ostygnięcia.
  11. Mieszam z boczniakami, przekładam do słoika i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
  12. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Śledzie z boczniaków po kaszubsku

Brak komentarzy

Skomentuj