Składniki na duży słoik:
- boczniaki 2 tacki (po 200 g)
- glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sos sojowy kilka łyżek
- oliwa lub olej do smażenia
- cebula 1 średnia sztuka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- suszone śliwki 5 sztuk
- suszona żurawina 1 czubata łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- mielone goździki pół łyżeczki
- chilli do smaku
- sól, pieprz do smaku
Wegańskie śledzie z boczniaków w wersji po kaszubsku, czyli w pomidorach, ze smażoną cebulką, suszonymi owocami i aromatycznymi przyprawami.
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
- Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
- Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
- Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
- Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
- Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
- Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę. Dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
- Następnie dodaję pokrojone śliwki i żurawinę, sos sojowy, wędzoną paprykę, mielone goździki i chilli. Smażę przez chwilę.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i przesmażam razem przez kilka minut, mieszając. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Mieszam z boczniakami, przekładam do słoika i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy