Składniki na duży słoik:
- suszone grzyby 1 filiżanka (200 ml)
- cebula 1 sztuka
- olej lub oliwa do smażenia
- sos sojowy kilka łyżek
- sól, pieprz do smaku
- boczniaki 2 tacki (po 200 g)
- glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
Wegańskie śledzie z boczniaków z aromatycznymi, suszonymi grzybami. Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.
Wykonanie:
- Suszone grzyby zalewam na noc zimną wodą.
- Odlewam wodę, zalewam niewielką ilością świeżej wody, dodaję szczyptę soli i gotuję przez 40 minut na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
- Następnie dodaję odcedzone grzyby, sos sojowy, sól, pieprz i smażę razem przez kilka minut. Pozostawiam do ostygnięcia.
- W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
- Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
- Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
- Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
- Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
- Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
- Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
- Smażone grzyby mieszam z boczniakami, przekładam do słoika i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy