Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

  • 60 min
  • 9 składników
100%

Składniki na duży słoik:

  • suszone grzyby 1 filiżanka (200 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sos sojowy kilka łyżek
  • sól, pieprz do smaku
  • boczniaki 2 tacki (po 200 g)
  • glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek

Wegańskie śledzie z boczniaków z aromatycznymi, suszonymi grzybami. Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

Wykonanie:

  1. Suszone grzyby zalewam na noc zimną wodą.
  2. Odlewam wodę, zalewam niewielką ilością świeżej wody, dodaję szczyptę soli i gotuję przez 40 minut na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
  4. Następnie dodaję odcedzone grzyby, sos sojowy, sól, pieprz i smażę razem przez kilka minut. Pozostawiam do ostygnięcia.
  5. W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
  6. Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
  7. Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
  8. Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
  9. Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
  10. Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
  11. Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
  12. Smażone grzyby mieszam z boczniakami, przekładam do słoika i wkładam do lodówki na min. 12 godzin.
  13. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

Śledzie z boczniaków z suszonymi grzybami

 

Brak komentarzy

Skomentuj