Śledzie z boczniaków

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki na duży słoik:

  • boczniaki 2 tacki (po 200 g)
  • glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sos sojowy 5 łyżek
  • olej lub oliwa ok. 1 szklanka (250 ml)
  • czerwona cebula 2 małe sztuki
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Jeszcze zanim przestałam jeść mięso, uwielbiałam śledzie pod każdą postacią. Dlatego od lat przygotowuję wegańskie śledzie z boczniaków. Nie tylko na święta;)

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
  2. Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
  3. Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
  4. Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
  5. Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
  6. Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
  7. Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
  8. Dodaje pokrojoną cebulkę, musztardę, ocet jabłkowy, olej, sól, pieprz i mieszam.
  9. Przekładam wszystko do słoika i wstawiam do lodówki na min. 24 godziny.
  10. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

Brak komentarzy

Skomentuj