Składniki na duży słoik:
- boczniaki 2 tacki (po 200 g)
- glony wakame lub nori garść lub pokrojony w paski nori
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sos sojowy 5 łyżek
- olej lub oliwa ok. 1 szklanka (250 ml)
- czerwona cebula 2 małe sztuki
- musztarda francuska 2 łyżki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Jeszcze zanim przestałam jeść mięso, uwielbiałam śledzie pod każdą postacią. Dlatego od lat przygotowuję wegańskie śledzie z boczniaków. Nie tylko na święta;)
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję ok. 1,5 litra wody.
- Dodaję glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli.
- Zagotowuję i gotuję przez około 15 minut.
- Boczniaki myję i kroję w paseczki. Dodaję do wywaru i gotuję razem przez 3 minuty.
- Garnek zdejmuje z palnika i pozostawiam boczniaki na 15 minut w wywarze.
- Wywar odlewam (nie wylewam go, wykorzystuję jako bazę do galaretki warzywnej lub zupy).
- Boczniaki z glonami pozostawiam do ostygnięcia.
- Dodaje pokrojoną cebulkę, musztardę, ocet jabłkowy, olej, sól, pieprz i mieszam.
- Przekładam wszystko do słoika i wstawiam do lodówki na min. 24 godziny.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy