Składniki:
- bataty 2 sztuki
- kukurydza 1 puszka
- marchew 2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- jasna część pora 1 sztuka
- olej kokosowy 3 łyżki
- curry w proszku 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
Słodko-pikantna, gęsta, rozgrzewająca zupa. Nie tylko na jesienne wieczory;)
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju kokosowym podsmażam cebulę i pora.
- Dodaję obrane i pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę (trochę kukurydzy zostawiam do posypania zupy na talerzu).
- Zalewam wodą tak, żeby przykryła warzywa.
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
- Blenduję zupę blenderem ręcznym na gładki krem.
- Na talerzu posypuję kukurydzą. Można polać oliwą, posypać pietruszką albo prażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy