Składniki:
- cebula 1 sztuka
- bataty 2 sztuki
- fasolka szparagowa (u mnie mrożona) 450 g
- natka pietruszki pół pęczka
- cukier (u mnie trzcinowy) 1 czubata łyżka
- ocet (u mnie jabłkowy) 2-3 łyżki
- sól (u mnie kala namak) do smaku
- kurkuma 2 łyżeczki
- pieprz do smaku
- imbir mielony 1 łyżeczka
- kumin 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- liść kafiru 2 sztuki
- olej do podsmażenia
- azjatycki makaron (u mnie sojowy) do podania
- cieciorka 1 puszka (400 g)
Zupa fasolowa w odmienionej wersji, w towarzystwie batata, cieciorki i makaronu sojowego.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję pokrojone bataty, fasolkę, pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy.
- Zalewam wodą (żeby przykryła warzywa) i gotuję około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
- Dodaję cieciorkę, cukier, ocet i gotuję jeszcze chwilę.
- Podaję z azjatyckim makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy