Smarowidło z tofu i ziemniaka

  • 5 min
  • 11 składników
100%

Składniki na średnią miskę:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • ugotowany ziemniak 1 średnia sztuka
  • wegański majonez 4 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • suszona cebula pół łyżeczki
  • suszony czosnek pół łyżeczki
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • szczypiorek 1 mały pęczek
  • oliwa z oliwek lub olej lniany do polania

Absolutnie przepyszne smarowidło do kanapek, które powstało zupełnie przypadkowo. Wyśmienicie smakuje z pajdą świeżego, żytniego chleba oraz plasterkiem pomidora, ogórka i rzodkiewki.

Niezapomniane smarowidło z tofu i ziemniaka

Smarowidło z tofu i ziemniaka

Wykonanie:

  1. Tofu i ziemniaka kroję w kostkę i umieszczam w misce.
  2. Dodaję majonez, musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy.
  3. Rozgniatam wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Dodaję posiekany szczypiorek i mieszam.
  5. Pastę polewam niewielką ilością oliwy z oliwek.
  6. Podaję z ulubionym pieczywem lub jako pastę do pokrojonych w słupki warzyw.

Smacznego!

Niezapomniane smarowidło z tofu i ziemniaka

Smarowidło z tofu i ziemniaka

Niezapomniane smarowidło z tofu i ziemniaka

Smarowidło z tofu i ziemniaka

Niezapomniane smarowidło z tofu i ziemniaka

Smarowidło z tofu i ziemniaka

Brak komentarzy

Skomentuj