Składniki na średnią miskę:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- ugotowany ziemniak 1 średnia sztuka
- wegański majonez 4 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- płatki drożdżowe 1 łyżka
- suszona cebula pół łyżeczki
- suszony czosnek pół łyżeczki
- biały pieprz pół łyżeczki
- sól do smaku
- szczypiorek 1 mały pęczek
- oliwa z oliwek lub olej lniany do polania
Absolutnie przepyszne smarowidło do kanapek, które powstało zupełnie przypadkowo. Wyśmienicie smakuje z pajdą świeżego, żytniego chleba oraz plasterkiem pomidora, ogórka i rzodkiewki.
Wykonanie:
- Tofu i ziemniaka kroję w kostkę i umieszczam w misce.
- Dodaję majonez, musztardę, płatki drożdżowe i przyprawy.
- Rozgniatam wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaję posiekany szczypiorek i mieszam.
- Pastę polewam niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Podaję z ulubionym pieczywem lub jako pastę do pokrojonych w słupki warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy