Smażona fasola

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • biała fasola ugotowana lub z puszki 2 szklanki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • olej do podsmażenia

Bardzo prosta do zrobienia, zdrowa przekąska do podjadania przy filmie. Może z powodzeniem zastąpić niezdrowe snaki. Sprawdzi się też jako pożywna przekąska do pracy w sytuacji, gdy nie macie czasu na zjedzenie posiłku. Poniżej w wersji paprykowej, ale możecie użyć ulubionych przypraw.

DSC_7948_2

Smażona fasola

Wykonanie:

  1. Fasolę dobrze odsączam i suszę na sitku.
  2. Na patelni lub woku rozgrzewam olej (tyle, by przykrył dno).
  3. Dodaję fasolę i przyprawy.
  4. Smażę przez kilka minut mieszając.
  5. Przekładam do naczynek wyłożonych papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

DSC_7939_2

Smażona fasola

DSC_7938_2

Smażona fasola

DSC_7932_2

Smażona fasola

9 komentarzy

  1. Czy dałoby się przygotować ją bez smażenia, np. przez pieczenie w piekarniku? Ogółem pomysł brzmi smacznie! 🙂

    • No pewnie, można upiec. Najpierw wymieszać w misce z przyprawami i niewielką ilością oleju, a potem na papier do pieczenia i do piekarnika. Nie próbowałam wersji bez oleju, ale pewnie też będzie ok:)

  2. No własnie ja też tak robię ciecierzycę – boska jest. Fasola brzmi intrygująco, będę musiała spróbować 🙂

  3. Czy mozna tak czerwona fasole? Czy masz cos w zanadrzu z rzepisow z fasola czerwona? nie z puszki.. 🙂

Skomentuj