Składniki:
- biała fasola ugotowana lub z puszki 2 szklanki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra 1/2 łyżeczki
- papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- olej do podsmażenia
Bardzo prosta do zrobienia, zdrowa przekąska do podjadania przy filmie. Może z powodzeniem zastąpić niezdrowe snaki. Sprawdzi się też jako pożywna przekąska do pracy w sytuacji, gdy nie macie czasu na zjedzenie posiłku. Poniżej w wersji paprykowej, ale możecie użyć ulubionych przypraw.
Wykonanie:
- Fasolę dobrze odsączam i suszę na sitku.
- Na patelni lub woku rozgrzewam olej (tyle, by przykrył dno).
- Dodaję fasolę i przyprawy.
- Smażę przez kilka minut mieszając.
- Przekładam do naczynek wyłożonych papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Czy dałoby się przygotować ją bez smażenia, np. przez pieczenie w piekarniku? Ogółem pomysł brzmi smacznie! 🙂
No pewnie, można upiec. Najpierw wymieszać w misce z przyprawami i niewielką ilością oleju, a potem na papier do pieczenia i do piekarnika. Nie próbowałam wersji bez oleju, ale pewnie też będzie ok:)
Robię w ten sposób ciecierzycę.
mniam:)
No własnie ja też tak robię ciecierzycę – boska jest. Fasola brzmi intrygująco, będę musiała spróbować 🙂
Czy mozna tak czerwona fasole? Czy masz cos w zanadrzu z rzepisow z fasola czerwona? nie z puszki.. 🙂
można;)
Brakuje mi tam zeszklonej cebuli lub czosnku….
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać;) ja robię bez, bo dzieciaki by nie zjadły;)