Składniki:
- ryż (u mnie parboiled) 200 gr
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- szczypiorek 1/2 pęczka
- płatki drożdżowe 2 łyżki
- czarna sól Kala namak 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- jasny sos sojowy 2 łyżki
Ryż po chińsku, czyli tradycyjnie ryż smażony z jajkiem. U mnie bez jajka, ale za to z płatkami drożdżowymi i czarną solą kala namak:) W wersji podstawowej tylko ze szczypiorkiem. Możecie urozmaicić czym chcecie: tofu, pędami bambusa, zielonym groszkiem, warzywami, grzybami, itd…
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni lub w woku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaję ugotowany ryż, kurkumę, czarną sól, płatki drożdżowe i sos sojowy.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Na talerzu posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!
Nie wiedziałam co zrobić z resztką ryżu i trafiłam na ten przepis. Co prawda nie dodałam czarnej soli bo nie mam, ale zamierzam kupić. Wyszło przepyszne! 🙂