Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 2,5 filiżanki
- średnie marchewki 2 sztuki
- kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- mus owocowy do podania
Aromatyczna kasza jaglana z marchewką i kardamonem. Na dobry początek dnia:)
Wykonanie:
- Do garnka wsypuję kaszę jaglaną. Prażę ją na sucho przez chwilę, aż zacznie wydzielać przyjemny zapach.
- Następnie kaszę zalewam wrzątkiem, odlewam wodę i przepłukuję dokładnie zimną wodą.
- Kaszę zalewam 2,5 filiżanki mleka roślinnego.
- Dodaję utartą marchewkę, kardamon i gotuję około 15 minut.
- Gotową jaglankę przekładam do miseczki. Na wierzch nakładam mus owocowy (u mnie mus dyniowo-pomarańczowy „Jak mus to mus”).
Smacznego!
Smakowity przepis, chętnie spróbuję, zapraszam do odwiedzin i pozdrawiam