Składniki:
- daktyle 1 szkl. (250 ml) na spód i 2/3 szklanki do masy
- orzeszki ziemne prażone niesolone 1 szkl. (250 ml) na spód + duża garść do posypania
- olej kokosowy 1 łyżka
- ryż biały 1 szklanka (250 ml)
- masło orzechowe 5 czubatych łyżek
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
- mleko roślinne kilka łyżek
- sól pół łyżeczki na spód i pół łyżeczki do masy
Ciasto z ryżu a’la Snickers. Bez pieczenia, bez dodatku cukru, słodzone daktylami. Przygotowane w ramach testu blendera, o którym przeczytacie tutaj.
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze przez około 10 minut, żeby zmiękły.
- Do malaksera wrzucam szklankę orzeszków i blenduję drobno.
- Dodaję ugotowane daktyle, łyżkę oleju kokosowego i blenduję razem. Powinna powstać plastyczna masa.
- Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając dłońmi. Tortownicę wstawiam do lodówki.
- Ryż dokładnie przepłukuje wodą. Zalewam czterema szklankami wody, dodaję 2/3 szklanki daktyli i gotuję, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
- Pod koniec gotowania dodaję masło orzechowe. Gorący ryż blenduję dokładnie i wykładam na przygotowany spód (ja użyłam tego blendera).
- Na górę wysypuję orzeszki i lekko dociskam dłonią.
- Czekoladę łamię na kawałki i wkładam do garnuszka. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Strużki gorącej czekolady wylewam na ciasto.
- Schładzam w lodówce, aż masa stężeje.
Smacznego!
Wygląda obłędnie… 😋 Trzeba koniecznie wypróbować 👍
Świetny pomysł.
Zdrowo, słodko i wegetariańsko…
🙂
🙂
Bardzo smaczny, taki budyniowy 🙂
tak, taka legumina:)
Daktyle w przepisie świeże czy suszone? Chodzi mi o to do których z nich odnosi się gotowanie na parze ; )
Pozdrawiam
Suszone lepiej pogotować chwilę. Świeżych nie trzeba, bo są miękkie.
Super wyszło!
Cieszę się:)
Czy ryż mogę zastąpić kaszą jaglaną? 🙂
tak:)
Zabieram się właśnie za robienie ale okazało się,że nie mam oleju kokosowego 🙁 Można go pominąć lub czymś zastąpić?
możesz pominąć:)
pyszne ciasto 😊 dziękuje Ci za ten przepis.
Cieszę się:)
Można pominąć masło orzechowe.. albo jakiś pomysł na zamiennik… Zawsze w sklepie trafiłam na masło z dodatkiem soli.. a domyślam się że chodzi o takie masło na słodko albo bez soli czy cukru.. 🙂
Ostatnio na rynku takie masła orzechowe 100 proc. nazywaja się „pasta orzechowa”;)