Składniki:
- kasza gryczana surowa 200 g
- ugotowana zielona soczewica ok. 2 szklanki
- cebula 2 sztuki
- pieczarki 6 sztuk
- wegański żółty ser do zapiekania ok. 1 szklanka utartego
- sos sojowy do smaku
- czosnek 2 ząbki
- chilli do smaku
- majeranek suszony 1 łyżka
- olej do podsmażenia
Soczewica, pieczarki, cebula i kasza gryczana w formie warstwowej zapiekanki z serem. Nieco ulepszona wersja mojego studenckiego dania z dawnych czasów: kaszy z soczewicą;)
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam razem.
- Dodaję ugotowaną soczewicę, przyprawy i czosnek.
- Gotuję kaszę.
- Kaszę wysypuję na warstwę soczewicy (jeżeli nie macie patelni do zapiekania, przełóżcie soczewicę do naczynia żaroodpornego i na to wyłóżcie warstwę kaszy).
- Posypuję utartym serem.
- Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
- Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, posypane natką pietruszki;)
Smacznego!
Czy z czerowna albo brazowa sie uda? mam tylko takie w domu obecnie…
no jasne!:)
Czy zamiast sera można użyć płatki drożdżowe?
pewnie:)