Składniki na 4 porcje:
- kotlety sojowe 1 opakowanie (100 g)
- cebula 1 sztuka
- kwaśne jabłko 1 sztuka
- oliwa lub olej do smażenia
- ciemny sos sojowy do polania
- suszony majeranek 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- suszony czosnek 1 łyżeczka
- mielona kolendra pół łyżeczki
- pieprz ziołowy do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- sól do smaku
Kotlety sojowe przyrządzone a’la wątróbka z cebulką i jabłkiem. Mam nadzieję, że ten smak Was zaskoczy;)
Wykonanie:
- Kotlety sojowe zalewam wodą, solę i gotuję przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie odsączam je i studzę.
- Ostudzone kotlety rozrywam na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewam oliwę lub olej i smażę kotlety, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż się zarumienią.
- Podlewam kotlety ciemnym sosem sojowym i smażę dalej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Na drugiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
- Gdy się zarumieni dodaję pokrojone w kosteczkę jabłko i smażę razem przez chwilę.
- Dodaję suszony czosnek, kolendrę, pieprz ziołowy i szczyptę soli. W razie konieczności podlewam odrobiną wody i smażę razem, aż jabłko zmięknie.
- Do kotletów dodaję wędzoną paprykę i majeranek, mieszam.
- Usmażone jabłko z cebulą dodaję do kotletów sojowych i smażę razem przez chwilę, mieszając.
- Sojową wątróbkę podaję z ziemniakami lub z kaszą.
- Do wątróbki będzie pasować surówka z kiszonej kapusty, kiszona surówka z marchewki, pieczone tarte buraczki lub tradycyjna surówka z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Brak komentarzy