Sojowa wątróbka z jabłkiem

  • 40 min
  • 11 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie (100 g)
  • cebula 1 sztuka
  • kwaśne jabłko 1 sztuka
  • oliwa lub olej do smażenia
  • ciemny sos sojowy do polania
  • suszony majeranek 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • suszony czosnek 1 łyżeczka
  • mielona kolendra pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • sól do smaku

Kotlety sojowe przyrządzone a’la wątróbka z cebulką i jabłkiem. Mam nadzieję, że ten smak Was zaskoczy;)

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe zalewam wodą, solę i gotuję przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie odsączam je i studzę.
  2. Ostudzone kotlety rozrywam na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę lub olej i smażę kotlety, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż się zarumienią.
  4. Podlewam kotlety ciemnym sosem sojowym i smażę dalej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Na drugiej patelni podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
  6. Gdy się zarumieni dodaję pokrojone w kosteczkę jabłko i smażę razem przez chwilę.
  7. Dodaję suszony czosnek, kolendrę, pieprz ziołowy i szczyptę soli. W razie konieczności podlewam odrobiną wody i smażę razem, aż jabłko zmięknie.
  8. Do kotletów dodaję wędzoną paprykę i majeranek, mieszam.
  9. Usmażone jabłko z cebulą dodaję do kotletów sojowych i smażę razem przez chwilę, mieszając.
  10. Sojową wątróbkę podaję z ziemniakami lub z kaszą.
  11. Do wątróbki będzie pasować surówka z kiszonej kapusty, kiszona surówka z marchewki, pieczone tarte buraczki lub tradycyjna surówka z czerwonej kapusty.

Smacznego!

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Sojowa wątróbka z jabłkiem

Brak komentarzy

Skomentuj