Soljanka paprykowa

  • 45 min
  • 19 składników
75%

Składniki na duży garnek:

  • kapusta biała 1/4 średniej główki
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżki
  • woda z ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
  • oliwki zielone 1 filiżanka (200 ml)
  • oliwki czarne 1 filiżanka (200 ml)
  • śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • ew. parówki lub kiełbaski roślinne do podania
  • ew. plasterki cytryny do podania

Rosyjska soljanka z dodatkiem papryki: świeżej, mielonej, wędzonej i ostrej. Ja uwielbiam wszystkie wersje tej zupy, mam nadzieję, że polubicie moją soljankę paprykową:)

Soljanka paprykowa

Soljanka paprykowa

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę myję, obieram i kroję na kawałki.
  2. Szatkuję kapustę, kroję paprykę.
  3. W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez chwilę, mieszając.
  5. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw) i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
  6. Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez około pół godziny (aż warzywa będą miękkie).
  7. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, wodę z ogórków kiszonych, śmietankę roślinną, pokrojone parówki sojowe, wszystkie rodzaje papryki i sól do smaku.
  8. Zagotowuję i gotuję wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
  9. Na talerzach dekoruję natką pietruszki, plasterkiem cytryny i ewentualnie dodatkowym kleksem śmietanki roślinnej.

Smacznego!

Soljanka paprykowa

Soljanka paprykowa

Soljanka paprykowa

Soljanka paprykowa

Brak komentarzy

Skomentuj