Składniki na duży garnek:
- kapusta biała 1/4 średniej główki
- czerwona papryka 1 sztuka
- włoszczyzna 1 pęczek
- koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżki
- woda z ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
- oliwki zielone 1 filiżanka (200 ml)
- oliwki czarne 1 filiżanka (200 ml)
- śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra do smaku
- czosnek 3 ząbki
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- sól do smaku
- ew. natka pietruszki do posypania
- ew. parówki lub kiełbaski roślinne do podania
- ew. plasterki cytryny do podania
Rosyjska soljanka z dodatkiem papryki: świeżej, mielonej, wędzonej i ostrej. Ja uwielbiam wszystkie wersje tej zupy, mam nadzieję, że polubicie moją soljankę paprykową:)
Wykonanie:
- Włoszczyznę myję, obieram i kroję na kawałki.
- Szatkuję kapustę, kroję paprykę.
- W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez chwilę, mieszając.
- Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw) i zalewam wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa).
- Zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez około pół godziny (aż warzywa będą miękkie).
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, wodę z ogórków kiszonych, śmietankę roślinną, pokrojone parówki sojowe, wszystkie rodzaje papryki i sól do smaku.
- Zagotowuję i gotuję wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
- Na talerzach dekoruję natką pietruszki, plasterkiem cytryny i ewentualnie dodatkowym kleksem śmietanki roślinnej.
Smacznego!
Brak komentarzy