Soljanka

  • 55 min
  • 19 składników
100%

Składniki:

  • biała kapusta pół średniej główki
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • pomidor 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • ogórki kiszone 3 sztuki
  • sok z ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
  • cytryna do podania
  • śmietana roślinna do podania
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • majeranek 1 łyżka
  • kminek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ew. natka pietruszki lub koperek do posypania

Tradycyjna zupa rosyjska, ukraińska i białoruska w wege wersji. Podobno każdy ma swój własny sposób na soljankę, ale najważniejsze, żeby była kwaśna i tłusta. U mnie co prawda nieco odchudzona, ale możecie bardziej zaszaleć z olejem;)

DSC_3813_2

Soljanka

Wykonanie:

  1. Kapustę drobno szatkuję i wrzucam do dużego garnka.
  2. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i pomidora.
  3. Zalewam wodą (tyle, żeby powstała gęsta zupa. U mnie ok. 2,5 litra).
  4. Dodaję przyprawy i gotuję, aż kapusta będzie miękka (u mnie ok. 40 minut).
  5. W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojonego pora.
  6. Gdy por się zarumieni, dodaję pokrojone ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i tofu. Podsmażam przez chwilę, mieszając i dodaję do zupy.
  7. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaję sok z ogórków i koncentrat pomidorowy.
  8. Mieszam i gotuję przez chwilę.
  9. Podaję na miseczkach z plasterkiem cytryny i łyżką śmietany roślinnej (np. takiej domowej).

Smacznego!

DSC_3833_2

Soljanka

DSC_3821_2

Soljanka

DSC_3817_2

Soljanka

1 Komentarz

Skomentuj