Składniki:
- biała kapusta pół średniej główki
- włoszczyzna 1 pęczek
- pomidor 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- ogórki kiszone 3 sztuki
- sok z ogórków kiszonych 1 szklanka (250 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
- cytryna do podania
- śmietana roślinna do podania
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- majeranek 1 łyżka
- kminek 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
- ew. natka pietruszki lub koperek do posypania
Tradycyjna zupa rosyjska, ukraińska i białoruska w wege wersji. Podobno każdy ma swój własny sposób na soljankę, ale najważniejsze, żeby była kwaśna i tłusta. U mnie co prawda nieco odchudzona, ale możecie bardziej zaszaleć z olejem;)
Wykonanie:
- Kapustę drobno szatkuję i wrzucam do dużego garnka.
- Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i pomidora.
- Zalewam wodą (tyle, żeby powstała gęsta zupa. U mnie ok. 2,5 litra).
- Dodaję przyprawy i gotuję, aż kapusta będzie miękka (u mnie ok. 40 minut).
- W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojonego pora.
- Gdy por się zarumieni, dodaję pokrojone ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i tofu. Podsmażam przez chwilę, mieszając i dodaję do zupy.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodaję sok z ogórków i koncentrat pomidorowy.
- Mieszam i gotuję przez chwilę.
- Podaję na miseczkach z plasterkiem cytryny i łyżką śmietany roślinnej (np. takiej domowej).
Smacznego!
Jadłam w tej wersji. Bardzo dobra. Polecam.