Składniki:
- masło orzechowe 4 łyżki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sos sojowy 3 łyżki
- syrop klonowy 2 łyżki
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- chilli do smaku
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sos z masła orzechowego, z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i imbiru. Przygotowuję go do maczania surowych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, ogórka, papryki lub selera naciowego albo jako sos do spring rollsów.
Wykonanie:
- Do kubka przekładam masło orzechowe.
- Dodaję sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, imbir, chilli i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Dodaję trochę wody i mieszam dokładnie.
- W razie konieczności dodaję więcej wody, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
- Sos pasuje do maczania surowych warzyw i spring rollsów albo jako dressing do surówek (np. tego typu).
Smacznego!
Brak komentarzy