Składniki:
- pasta tahini 4 łyżki
- sok z jednej cytryny
- sos sojowy 4 łyżki
- imbir w proszku pół łyżeczki
- sambal oelek (ew. chilli) 1 łyżeczka
Szybki sos z pasty tahini. Do dań warzywnych, makaronowych, do maczania świeżych warzyw, do sałatek, wrapów, pity, do kanapek.
Wykonanie:
- Do kubka nakładam: pastę tahini, sos sojowy, sok z cytryny, sambal oelek i imbir.
- Powoli dolewam wodę, mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
- Gotowym sosem polewam sałatki, mieszam z makaronem, dodaję do duszonych warzyw, do pit, wrapów albo do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw.
Smacznego!
Zrobiłam pastę kropka w kropkę z przepisu, niestety wyszła okropna, słona i kwaśna.
przykro mi, że nie smakowała:((( ja ją uwielbiam…