Sos tzatziki

  • 10 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • jogurt sojowy naturalny 1 małe opakowanie (ok. 200 g)
  • sól 1 łyżeczka
  • sok z jednej cytryny
  • ogórek gruntowy 1 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka
  • poszatkowany koperek 2 łyżki
  • pieprz do smaku

Moja ulubiona wersja roślinnego sosu tzatziki. Gęsta i kremowa. Na bazie tofu i jogurtu sojowego. Wypróbujcie do greckiej zapiekanki z bakłażana (przepis tutaj).

DSC_17401

Sos tzatziki

Wykonanie:

  1. W blenderze umieszczam pokrojone tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i płatki drożdżowe.
  2. Blenduję razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Ogórka ucieram na tarce o drobnych oczkach, odciskam i odlewam sok.
  4. Utartego ogórka i drobno pokrojony koperek dodaję do sosu i mieszam.

Smacznego!

DSC_17471

Sos tzatziki

DSC_17481

Sos tzatziki

1 Komentarz

Skomentuj