Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- jogurt sojowy naturalny 1 małe opakowanie (ok. 200 g)
- sól 1 łyżeczka
- sok z jednej cytryny
- ogórek gruntowy 1 sztuka
- czosnek 1-2 ząbki
- płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka
- poszatkowany koperek 2 łyżki
- pieprz do smaku
Moja ulubiona wersja roślinnego sosu tzatziki. Gęsta i kremowa. Na bazie tofu i jogurtu sojowego. Wypróbujcie do greckiej zapiekanki z bakłażana (przepis tutaj).
Wykonanie:
- W blenderze umieszczam pokrojone tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i płatki drożdżowe.
- Blenduję razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ogórka ucieram na tarce o drobnych oczkach, odciskam i odlewam sok.
- Utartego ogórka i drobno pokrojony koperek dodaję do sosu i mieszam.
Smacznego!
Ciekawy przepis. Będę musiał wypróbować wersji z tofu. Do tej pory robiłem na bazie nerkowców oraz słonecznika: http://www.blendman.pl/pasty-i-sosy/sos-tzatziki/ Zachęcam do wypróbowania. Bardzo ciekawy smak.