Składniki:
- makaron spaghetti (może być bezglutenowy) 1 opakowanie 500 g
- czosnek 4 ząbki
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- natka pietruszki pół pęczka
- papryczka chilli 1 sztuka
- sól do smaku
- ew. sok z połówki cytryny
- ew. wegański parmezan (przepis na blogu) do posypania
Włoski klasyk. Wybitnie proste i szybkie danie. Jedno z naszych ulubionych;)
Wykonanie:
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam oliwę (ilość oliwy zależy od Waszych preferencji, im bardziej tłuste, tym smaczniej, ale mniej fit;)
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (warto rozgnieść je wcześniej, tutaj sprawdź dlaczego), drobno pokrojoną papryczkę i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję ugotowany makaron, drobno pokrojoną natkę pietruszki i mieszam.
- My dodajemy jeszcze sok z cytryny, Włosi tego nie robią, ale nam zdecydowanie bardziej smakuje wersja z cytryną;)
- Spaghetti możecie posypać domowym wegańskim parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy