Składniki na 4 porcje:
- makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)
- cytryna 1 sztuka
- czosnek 2-3 ząbki
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- papryczka chilli do podania
- natka pietruszki, świeża bazylia lub koperek do posypania
- sól, pieprz do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
Włoski sposób na szybkie, proste i naprawdę pyszne danie – czyli makaron z cytrynowym sosem w wersji roślinnej. Wystarczy kilka składników i kilka minut, żeby je wyczarować;)
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak, żeby był al dente (nie wylewam wody po makaronie).
- Cytrynę dokładnie myję i ścieram skórkę (ja używam tarki do cytrusów Joseph Joseph).
- Na dużej patelni rozgrzewam oliwę.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Smażę przez chwilę, mieszając.
- Dodaję makaron i sok z cytryny. Makaron możecie posypać płatkami drożdżowymi dla uzyskania smaku parmezanu.
- Smażę przez chwilę, mieszając i stopniowo dolewam kilka łyżek wody od gotowania makaronu.
- Makaron oblepi się kremowym sosem.
- Podaję od razu posypany świeżo mielonym pieprzem, zieleniną i świeżym chilli.
- Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/).
Smacznego!
Brak komentarzy