Spaghetti al limone

  • 19 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)
  • cytryna 1 sztuka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • papryczka chilli do podania
  • natka pietruszki, świeża bazylia lub koperek do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki

Włoski sposób na szybkie, proste i naprawdę pyszne danie – czyli makaron z cytrynowym sosem w wersji roślinnej. Wystarczy kilka składników i kilka minut, żeby je wyczarować;)

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak, żeby był al dente (nie wylewam wody po makaronie).
  2. Cytrynę dokładnie myję i ścieram skórkę (ja używam tarki do cytrusów Joseph Joseph).
  3. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę.
  4. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Smażę przez chwilę, mieszając.
  5. Dodaję makaron i sok z cytryny. Makaron możecie posypać płatkami drożdżowymi dla uzyskania smaku parmezanu.
  6. Smażę przez chwilę, mieszając i stopniowo dolewam kilka łyżek wody od gotowania makaronu.
  7. Makaron oblepi się kremowym sosem.
  8. Podaję od razu posypany świeżo mielonym pieprzem, zieleniną i świeżym chilli.
  9. Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl/).

Smacznego!

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone

Spaghetti al limone