Składniki:
- cukinia 1 kilogram
- koncentrat pomidorowy ok. 150 g
- czosnek 2 ząbki
- suszona bazylia 1 łyżka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- ew. pomidorki, świeża bazylia do podania
Dietetyczny obiad, lekka przekąska lub proste danie na post dr Dąbrowskiej.
Wykonanie:
- Cukinię kroję w cienkie paski i wkładam do głębokiej patelni.
- Podlewam odrobiną wody, dodaję suszoną bazylię, chilli, sól i duszę, aż cukinia będzie al’dente (u mnie około 10 minut).
- Dodaję koncentrat pomidorowy, wyciśnięte ząbki czosnku i duszę jeszcze przez chwilę.
- Na talerzach ozdabiam listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
- Jeśli nie jesteście na poście dr Dąbrowskiej, spaghetti możecie polać odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy