Składniki na 2 porcje:
- cukinia 2 średnie sztuki
- marchewka 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy ok. 3 czubate łyżeczki
- ocet winny (lub jabłkowy) 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- syrop klonowy/cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka
Niskokaloryczne, lekkie, warzywne danie. Idealny obiad na lato.
Wykonanie:
- Robię spirale z cukinii i marchewki przy pomocy krajalnicy do warzyw (możecie też użyć obieraczki).
- Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
- Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję warzywa i podsmażam przez chwilę.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet, syrop klonowy, sól i pieprz.
- Podsmażam przez kilka minut razem, mieszając.
- Dodaję czosnek, mieszam i zestawiam z palnika.
- Jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej, zamiast oliwy użyjcie wody i pomińcie słodzenie.
Smacznego!
Ale ciekawe! Nie pomyślałabym, ze z cukinii można zrobić nawet takie danie.
W diecie Dabrowskiej nie wolno klonowego i oliwy! Wprowadzacie w blad.
Dokładnie, dlatego napisałam:”Jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej, zamiast oliwy użyjcie wody i pomińcie słodzenie”:)