Spaghetti z cukinii

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • cukinia 2 średnie sztuki
  • marchewka 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy ok. 3 czubate łyżeczki
  • ocet winny (lub jabłkowy) 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • syrop klonowy/cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka

Niskokaloryczne, lekkie, warzywne danie. Idealny obiad na lato.

makaron z cukinii

Spaghetti z cukinii

Wykonanie:

  1. Robię spirale z cukinii i marchewki przy pomocy krajalnicy do warzyw (możecie też użyć obieraczki).
  2. Ząbki czosnku rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję warzywa i podsmażam przez chwilę.
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet, syrop klonowy, sól i pieprz.
  5. Podsmażam przez kilka minut razem, mieszając.
  6. Dodaję czosnek, mieszam i zestawiam z palnika.
  7. Jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej, zamiast oliwy użyjcie wody i pomińcie słodzenie.

Smacznego!

krajalnica do warzyw

Spaghetti z cukinii

makaron warzywny

Spaghetti z cukinii

krajalnica spiralna

Spaghetti z cukinii

3 komentarze

    • Dokładnie, dlatego napisałam:”Jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej, zamiast oliwy użyjcie wody i pomińcie słodzenie”:)

Skomentuj