Spaghetti z kremowym sosem brokułowym

  • 30 min
  • 9 składników
86%

Składniki:

  • brokuł 1 mała główka
  • orzechy nerkowca pół szklanki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól płaska łyżeczka
  • chilli do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)

To danie należy do mniej efektownych, ale jest u nas bardzo lubiane, również przez dzieciaki:)

DSC_9603_2

Spaghetti z kremowym sosem brokułowym

Wykonanie:

  1. Nerkowce zalewam na noc wodą.
  2. Brokuła gotuję na parze, aż będzie miękki (u mnie około 20 minut).
  3. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Brokuła kroję, dodaję odsączone nerkowce, płatki drożdżowe, sól, chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i blenduję. Kilka różyczek brokuła możecie zostawić dla ozdoby.
  5. Sos mieszam z makaronem.

Smacznego!

DSC_9589_2

Spaghetti z kremowym sosem brokułowym

DSC_9585_2

Spaghetti z kremowym sosem brokułowym

DSC_9583_2

Spaghetti z kremowym sosem brokułowym

7 komentarzy

  1. Z przepisu wynika, że brokuła też nalezy zblendować z resztą, a na zdjęciu jest w całości, to jak? 🙂

Skomentuj