Składniki:
- brokuł 1 mała główka
- orzechy nerkowca pół szklanki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- sól płaska łyżeczka
- chilli do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- sok z połówki cytryny
- makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)
To danie należy do mniej efektownych, ale jest u nas bardzo lubiane, również przez dzieciaki:)
Wykonanie:
- Nerkowce zalewam na noc wodą.
- Brokuła gotuję na parze, aż będzie miękki (u mnie około 20 minut).
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuła kroję, dodaję odsączone nerkowce, płatki drożdżowe, sól, chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i blenduję. Kilka różyczek brokuła możecie zostawić dla ozdoby.
- Sos mieszam z makaronem.
Smacznego!
Z przepisu wynika, że brokuła też nalezy zblendować z resztą, a na zdjęciu jest w całości, to jak? 🙂
Zblendować, zblendować! Zostawiłam kilka różyczek dla ozdoby;)
Co zamiast płatków drożdżowych???
Można pominąć. One nadają serowego smaku;)
Dosc ostre! Dalam dokladnie dwa ząbki czosnku i mocno palilo😂
Pewnie zależy od mocy czosnku i przyzwyczajenia do jego smaku;)
Zależy od czosnku ja dalam do tego starty wege ser pyszota. Mniam.