Składniki:
- dojrzałe awokado 2 sztuki
- sok z 1 cytryny
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- świeże chilli 1/2
- sól do smaku
- makaron spaghetti (u mnie razowy) 500 gr
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- parmezan do posypania
- kapary do posypania
Makaron spaghetti i błyskawiczny sos z awokado. Obiad w 10 minut:)
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Dwa dojrzałe awokado rozgniatam widelcem. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli, oliwę z oliwek i sól. Mieszam.
- Ugotowany makaron mieszam z sosem.
- Na talerzu posypuję natką pietruszki lub szczypiorkiem, kaparami i wegańskim parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
sycące i ciekawe