Składniki:
- cebula 4 sztuki
- pieczarki 0,5 kg
- marchew 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- oregano suszone 2 łyżki
- sól do smaku
- chilli do smaku
- makaron spaghetti (u mnie razowy) 500 g
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym o smaku pizzy. Szybki, prosty, pachnący oregano i czosnkiem.
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję utarta marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Duszę pod przykryciem około 30 minut.
- Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Pod koniec gotowania dodaję chilli, oregano, sól, czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy.
- Mieszam i gotuje jeszcze przez chwilę.
- Podaję z makaronem spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) i klopsikami (np. tymi).
Smacznego!
Brak komentarzy