Składniki na 4 porcje:
- makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)
- dynia hokkaido 1 mała sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa lub olej do smażenia
- kumin mielony 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Pomysł na pyszny makaron z sosem z dyni. Robi się naprawdę prosto i szybko;)

Spaghetti z sosem dyniowym
Wykonanie:
- W garnku na oliwie lub oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i smażę przez chwilę razem, mieszając.
- Dodaję pokrojoną dynię (ja nie obieram), podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
- W międzyczasie gotuje makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do ugotowanej dyni dodaję sok z cytryny i blenduję wszystko na puree.
- Mieszam z ugotowanym makaronem.
Smacznego!

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym
A co tu lepiej dodać, żeby smaku nie zaburzyć ale zwiększyć zawartość białka? Myślałam o ugotowanej ciecierzycy, ale jemy ją przez kilka ostatnie dni😃 jakiś mam kryzys i nic lepszego do głowy nie przychodzi. Mam też fasolkę ming może zblendowac razem z dynia?
a moze rozgniecione tofu podsmazone ala mieso do bolognese?
No przecież tak! Dodałam i wyszła pycha😃 dzieki
super:)