Spaghetti z sosem dyniowym

  • 30 min
  • 10 składników
82%

Składniki na 4 porcje:

  • makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy) 1 opakowanie (500 g)
  • dynia hokkaido 1 mała sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa lub olej do smażenia
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pomysł na pyszny makaron z sosem z dyni. Robi się naprawdę prosto i szybko;)

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie lub oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i smażę przez chwilę razem, mieszając.
  3. Dodaję pokrojoną dynię (ja nie obieram), podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
  4. W międzyczasie gotuje makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Do ugotowanej dyni dodaję sok z cytryny i blenduję wszystko na puree.
  6. Mieszam z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

Spaghetti z sosem dyniowym

 

4 komentarze

  1. A co tu lepiej dodać, żeby smaku nie zaburzyć ale zwiększyć zawartość białka? Myślałam o ugotowanej ciecierzycy, ale jemy ją przez kilka ostatnie dni😃 jakiś mam kryzys i nic lepszego do głowy nie przychodzi. Mam też fasolkę ming może zblendowac razem z dynia?

Skomentuj