Składniki:
- makaron spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 500 g
- por 1 sztuka
- pieczarki 5 sztuk
- papryka 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sok z jednej cytryny
- natka pietruszki pół pęczka
- zioła prowansalskie ok. 2 łyżki
- sos sojowy do smaku
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
- ew. domowy parmezan (przepis na blogu) do posypania
- oliwa z oliwek do podsmażenia
Pełnoziarniste spaghetti z warzywami i pieczarkami, z dodatkiem ziół, czosnku i cytryny. Prosty i pyszny obiad:)
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam drobno pokrojonego pora.
- Dodaję drobno pokrojone pieczarki, pomidora i paprykę.
- Dodaję zioła, sos sojowy, ostrą paprykę, przykrywam i duszę około pół godziny.
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do sosu dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki, wyciśnięte ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek) i sok z cytryny.
- Sos mieszam z makaronem.
- Na talerzu posypuję domowym parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy