Składniki na 2 porcje:
- młoda biała kapusta 2 plastry grubości ok. 1 cm
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- pasta baba ghanoush przepis na blogu
Uwielbiam bliskowschodnią pastę z bakłażana, czyli baba ghanoush. Smaruję nią kanapki, wrapy z warzywami ale też podaję jako danie główne w towarzystwie steka z kapusty.
Wykonanie:
- Przygotowuję pastę z bakłażana (przepis znajdziecie tutaj).
- Plastry kapusty posypuję solą i pieprzem i smażę na rozgrzanej oliwie przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
- Następnie podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Na talerze nakładam pastę z bakłażana, a na nią plastry kapusty.
Smacznego!
Brak komentarzy