Stek z kapusty na paście z bakłażana

  • 30 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na 2 porcje:

  • młoda biała kapusta 2 plastry grubości ok. 1 cm
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • pasta baba ghanoush przepis na blogu

Uwielbiam bliskowschodnią pastę z bakłażana, czyli baba ghanoush. Smaruję nią kanapki, wrapy z warzywami ale też podaję jako danie główne w towarzystwie steka z kapusty.

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Wykonanie:

  1. Przygotowuję pastę z bakłażana (przepis znajdziecie tutaj).
  2. Plastry kapusty posypuję solą i pieprzem i smażę na rozgrzanej oliwie przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
  3. Następnie podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  4. Na talerze nakładam pastę z bakłażana, a na nią plastry kapusty.

Smacznego!

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Stek z kapusty na paście z bakłażana

Brak komentarzy

Skomentuj