Składniki:
- płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
- płatki jaglane 1 filiżanka (200 ml)
- dojrzały banan 1 sztuka
- mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
- siemię lniane 1 łyżka
- nasiona chia 1 łyżka
- masło orzechowe 1 łyżka
- melasa trzcinowa lub z karobu 1 łyżka
- karob w proszku 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- soda pół łyżeczki
- ew. olej do smażenia
Pożywne i bogate w składniki odżywcze placki na śniadanie albo jako przekąska na wynos dla dużych i małych.
Wykonanie:
- Blenduję suche składniki (ja używam tego blendera).
- Dodaję pokrojonego banana, mleko sojowe, melasę, masło orzechowe i blenduję razem.
- Łyżką nakładam na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem (jeśli macie dobrą patelnię, możecie smażyć bez tłuszczu).
- Smażę z obu stron.
- Podaję z owocami, musem owocowym, masłem orzechowym lub dżemem.
- Polecam z surowym dżemem z malin (przepis tutaj) lub truskawek (przepis tutaj).
Smacznego!
Obędzie się bez masła orzechowego, czy coś dodać w zamian? Niestety alergia na orzechy nam nie pozwala na jedzenie takich pyszności 🙁
mozna pominąć:)
Witam,
czym można zastąpić płatki jaglane?owsianymi?
pozdrawiam
mozna spróbować:)