Składniki na 2 porcje:
- ugotowany ryż do sushi ok. 2 filiżanek (po 200 ml)
- awokado 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- papryka 1 sztuka
- ogórek połowa
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- olej sezamowy do smażenia
- czarna sól kala namak do smaku
- świeża kolendra lub szczypiorek do podania
- marynowany imbir 2 łyżki
- wasabi do podania
- nori 1/4 arkusza
- sezam do posypania
- sos sojowy do polania
- ew. papryczka chilli kawałek
Uwielbiam sushi, jednak jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego często podaję je w formie bowla. Jest on równie pyszny a bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ten na zdjęciu jest przepięknie sfotografowany przez Katarzynę Cichoń.
Wykonanie:
- Tofu kroję w plasterki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju sezamowego, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiam solą kala namak, która nada mu jajecznego smaku.
- Kroję w paseczki ogórka, marchewkę, awokado i paprykę.
- Ryż nakładam do misek.
- Wokół układam tofu i warzywa, a także kawałek nori pocięty w paseczki, marynowany imbir i nieco wasabi. Świetnie będą pasować też plasterki rzodkiewki, kimchi (lub inne marynowane warzywa) czy fasolka edamame.
- Posypuję sezamem, natką kolendry albo szczypiorkiem i posiekaną papryczką chilli. Polewam sosem sojowym.
- Sushi bowl możecie przygotować w pojemniczku i zabrać na wynos do szkoły, pracy czy na uczelnię.
Smacznego!
fot. Katarzyna Cichoń
Brak komentarzy