Sushi bowl

  • 10 min
  • 15 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • ugotowany ryż do sushi ok. 2 filiżanek (po 200 ml)
  • awokado 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • papryka 1 sztuka
  • ogórek połowa
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • olej sezamowy do smażenia
  • czarna sól kala namak do smaku
  • świeża kolendra lub szczypiorek do podania
  • marynowany imbir 2 łyżki
  • wasabi do podania
  • nori 1/4 arkusza
  • sezam do posypania
  • sos sojowy do polania
  • ew. papryczka chilli kawałek

Uwielbiam sushi, jednak jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego często podaję je w formie bowla. Jest on równie pyszny a bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ten na zdjęciu jest przepięknie sfotografowany przez Katarzynę Cichoń.

Sushi bowl

Sushi bowl

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w plasterki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju sezamowego, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiam solą kala namak, która nada mu jajecznego smaku.
  2. Kroję w paseczki ogórka, marchewkę, awokado i paprykę.
  3. Ryż nakładam do misek.
  4. Wokół układam tofu i warzywa, a także kawałek nori pocięty w paseczki, marynowany imbir i nieco wasabi. Świetnie będą pasować też plasterki rzodkiewki, kimchi (lub inne marynowane warzywa) czy fasolka edamame.
  5. Posypuję sezamem, natką kolendry albo szczypiorkiem i posiekaną papryczką chilli. Polewam sosem sojowym.
  6. Sushi bowl możecie przygotować w pojemniczku i zabrać na wynos do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Smacznego!

fot. Katarzyna Cichoń

Sushi bowl

Sushi bowl

Sushi bowl

Sushi bowl

Sushi bowl

Sushi bowl

Brak komentarzy

Skomentuj