Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Dehydrator, czyli suszarka do warzyw – znacie takie urządzenie? Ja dopiero zaczęłam z nim przygodę, ale już mogę stwierdzić, że ten sprzęt potrafi cuda. Suszyć można niemalże wszystko. Dla przykładu w dehydratorze można przygotować m. in.:

  • zdrowe batoniki z płatków lub bakalii
  • chipsy warzywne
  • naleśniki z owoców
  • krakersy z nasion
  • suszone pomidory
  • kolorowy puder owocowy do posypywania ciast i deserów
  • niezwykle aromatyczny puder z leśnych grzybów
  • herbatki ziołowo-owocowe
  • orzeszki ze strączków
  • domowe, ziołowe i warzywne mieszanki przypraw
  • suszone owoce do musli
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Jakie są zalety suszenia?

  • dzięki temperaturze niższej niż w piekarniku produkty zachowują więcej wartości odżywczych
  • smak owoców i warzyw jest bardziej intensywny i wyrazisty
  • mamy kontrolę nad składem mieszanek przypraw, herbatek i innych potraw
  • suszenie to naturalny proces konserwacji – ususzona żywność zachowuje trwałość na długo
  • suszenie pomaga nie marnować nadmiaru warzyw i owoców

W tym poście chcę podzielić się z Wami moimi wrażeniami z testowania suszarki Gastroback 46600 oraz kilkoma prostymi i zdrowymi przepisami. Na początek kilka podstawowych informacji.

Suszarka posiada moc 250 W. Jej dolna część wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wyświetlacz LED pokazuje parametry suszenia. Suszarka posiada 6 tacek, dzięki którym można piętrowo suszyć produkty, oszczędzając energię. Plastikowe tacki wykonane są z materiału wolnego od BPA. Przezroczysta obudowa pozwala kontrolować żywność znajdującą się w środku. Suszarka jest bardzo lekka i poręczna. Dodatkowo w zestawie znajdują się silikonowe foremki do przygotowywania zdrowych batoników. Zarówno tacki jak i formy do batonów nadają się do mycia w zmywarce.

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Jak wygląda obsługa suszarki? Super prosto. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je na tackach, włączyć do prądu i ustawić temperaturę. Panel sterowania daje możliwość regulacji temperatury w zakresie od 35 do 70 °C oraz ustawienia timera do 72 godzin.

Poniżej znajdziecie cztery przepisy z wykorzystaniem suszarki do żywności. Mam nadzieję, że będą dla Was inspiracją.

LNIANE KRAKERSY (RAW, KETO)

Super zdrowe krakersy-chlebki na bazie siemienia lnianego. Są niezwykle bogate w błonnik (zarówno ten rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny) oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki zawartym w siemieniu lignanom obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Siemię łagodzi też dolegliwości żołądkowe i jest świetna pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Na długo daje uczucie sytości, sprawdzi się więc u osób dbających o linię. Chlebki mogą zastąpić chrupkie pieczywo. Na ich bazie można zrobić kanapkę, maczać je w hummusie lub dobrze przyprawić i chrupać zamiast niezdrowych przekąsek. 

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mielonego siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki (125 ml) wody
  • ew. ulubione przyprawy lub zioła, np. czarnuszka, oregano, suszony czosnek
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Wykonanie:

  • Do miski wsypuję mielone siemię lniane (możecie użyć kupnego zmielonego albo zmielić samodzielnie).
  • Dodaję sól i ewentualnie przyprawy i mieszam.
  • Wlewam wodę, mieszając.
  • Powstałą plastyczną masę wykładam na papier do pieczenia.
  • Przykrywam drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowuje.
  • Tnę na kawałki ostrym nożem.
  • Powstałe kawałki układam na tacce do suszenia.
  • Suszę przez minimum 7 godzin w 70 stopniach (jeśli zależy Wam na witariańskiej wersji, ustawcie suszarkę na 40 stopni na całą noc).
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

BATONIKI OWSIANE BEZ CUKRU

Zdrowe batoniki na bazie płatków owsianych. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionych dodatków i bakalii, a także płatków z innych zbóż. Są świetne jako energetyczna przekąska na wynos zarówno do lunchówki dla malucha jak i dla dorosłego po treningu.

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki (po 250 ml) płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • pół szklanki (125 ml) suszonych daktyli
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • ew. ulubione dodatki: bakalie, cynamon, kakao, nasiona chia itp.
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Wykonanie:

  • Daktyle zalewam wrzątkiem na 15 minut, żeby zmiękły.
  • Banany blenduję razem z odsączonymi daktylami i masłem orzechowym.
  • Mieszam z płatkami owsianymi i przekładam do silikonowych foremek na batoniki.
  • Dociskam łyżką.
  • Foremki kładę na tacce do suszenia.
  • Susze przez 12 godzin w 40 stopniach lub krócej w wyższej temperaturze.
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

ZDROWA JARZYNKA DO ZUP

Zdrowa alternatywa dla kostek rosołowych i innych kupnych mieszanek ze wzmacniaczami smaku. Warto mieć ją w pogotowiu, bo świetnie podkręca smak zup, sosów i innych dań. Sprawdzi się też jako zdrowy zamiennik soli.

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Wykonanie:

  • Warzywa obieram, myję i kroję na cienkie plasterki.
  • Układam na tackach.
  • Suszę przez noc.
  • Ususzone warzywa możecie zachować w całości, pokruszyć na mniejsze kawałki lub zmielić w blenderze.
  • Przechowujcie je w słoiku lub w szczelnie zamkniętym pudełku.
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

HERBATA MIĘTA Z JABŁKIEM I IMBIREM

Pyszna domowa mieszanka herbaciana na bazie suszonego jabłka, mięty i imbiru. Wspomaga trawienie, szczególnie po obfitym posiłku, pomaga na nudności, hamuje apetyt na słodycze. Można ją pić na gorąco lub na zimno. W upalny dzień świetnie smakuje z kostkami lodu.

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Składniki:

  • 2 jabłka
  • kawałek (4 cm) korzenia imbiru
  • 1 doniczka świeżej mięty

Wykonanie:

  • Myję jabłka, imbir i listki mięty.
  • Suszę a następnie kroję jabłko i imbir w cienkie plasterki.
  • Wszystko układam na tacce i suszę przez noc (mięcie wystarczy kilka godzin, można wyjąć ją wcześniej).
  • Gotową herbatkę przechowuję w słoiku lub szczelnie zamkniętym pudełku.
  • Zalewam wrzątkiem i zaparzam przez kilka minut.
Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Jakie są Wasze doświadczenia z suszarką do żywności? Co w niej przygotowujecie? Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się w komentarzu swoimi pomysłami.

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Suszarka do żywności Gastroback + przepisy

Brak komentarzy

Skomentuj