Dehydrator, czyli suszarka do warzyw – znacie takie urządzenie? Ja dopiero zaczęłam z nim przygodę, ale już mogę stwierdzić, że ten sprzęt potrafi cuda. Suszyć można niemalże wszystko. Dla przykładu w dehydratorze można przygotować m. in.:
- zdrowe batoniki z płatków lub bakalii
- chipsy warzywne
- naleśniki z owoców
- krakersy z nasion
- suszone pomidory
- kolorowy puder owocowy do posypywania ciast i deserów
- niezwykle aromatyczny puder z leśnych grzybów
- herbatki ziołowo-owocowe
- orzeszki ze strączków
- domowe, ziołowe i warzywne mieszanki przypraw
- suszone owoce do musli
Jakie są zalety suszenia?
- dzięki temperaturze niższej niż w piekarniku produkty zachowują więcej wartości odżywczych
- smak owoców i warzyw jest bardziej intensywny i wyrazisty
- mamy kontrolę nad składem mieszanek przypraw, herbatek i innych potraw
- suszenie to naturalny proces konserwacji – ususzona żywność zachowuje trwałość na długo
- suszenie pomaga nie marnować nadmiaru warzyw i owoców
W tym poście chcę podzielić się z Wami moimi wrażeniami z testowania suszarki Gastroback 46600 oraz kilkoma prostymi i zdrowymi przepisami. Na początek kilka podstawowych informacji.
Suszarka posiada moc 250 W. Jej dolna część wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wyświetlacz LED pokazuje parametry suszenia. Suszarka posiada 6 tacek, dzięki którym można piętrowo suszyć produkty, oszczędzając energię. Plastikowe tacki wykonane są z materiału wolnego od BPA. Przezroczysta obudowa pozwala kontrolować żywność znajdującą się w środku. Suszarka jest bardzo lekka i poręczna. Dodatkowo w zestawie znajdują się silikonowe foremki do przygotowywania zdrowych batoników. Zarówno tacki jak i formy do batonów nadają się do mycia w zmywarce.
Jak wygląda obsługa suszarki? Super prosto. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je na tackach, włączyć do prądu i ustawić temperaturę. Panel sterowania daje możliwość regulacji temperatury w zakresie od 35 do 70 °C oraz ustawienia timera do 72 godzin.
Poniżej znajdziecie cztery przepisy z wykorzystaniem suszarki do żywności. Mam nadzieję, że będą dla Was inspiracją.
LNIANE KRAKERSY (RAW, KETO)
Super zdrowe krakersy-chlebki na bazie siemienia lnianego. Są niezwykle bogate w błonnik (zarówno ten rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny) oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki zawartym w siemieniu lignanom obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Siemię łagodzi też dolegliwości żołądkowe i jest świetna pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Na długo daje uczucie sytości, sprawdzi się więc u osób dbających o linię. Chlebki mogą zastąpić chrupkie pieczywo. Na ich bazie można zrobić kanapkę, maczać je w hummusie lub dobrze przyprawić i chrupać zamiast niezdrowych przekąsek.
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mielonego siemienia lnianego
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki (125 ml) wody
- ew. ulubione przyprawy lub zioła, np. czarnuszka, oregano, suszony czosnek
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mielone siemię lniane (możecie użyć kupnego zmielonego albo zmielić samodzielnie).
- Dodaję sól i ewentualnie przyprawy i mieszam.
- Wlewam wodę, mieszając.
- Powstałą plastyczną masę wykładam na papier do pieczenia.
- Przykrywam drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowuje.
- Tnę na kawałki ostrym nożem.
- Powstałe kawałki układam na tacce do suszenia.
- Suszę przez minimum 7 godzin w 70 stopniach (jeśli zależy Wam na witariańskiej wersji, ustawcie suszarkę na 40 stopni na całą noc).
BATONIKI OWSIANE BEZ CUKRU
Zdrowe batoniki na bazie płatków owsianych. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionych dodatków i bakalii, a także płatków z innych zbóż. Są świetne jako energetyczna przekąska na wynos zarówno do lunchówki dla malucha jak i dla dorosłego po treningu.
Składniki:
- 2 szklanki (po 250 ml) płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- pół szklanki (125 ml) suszonych daktyli
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- ew. ulubione dodatki: bakalie, cynamon, kakao, nasiona chia itp.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem na 15 minut, żeby zmiękły.
- Banany blenduję razem z odsączonymi daktylami i masłem orzechowym.
- Mieszam z płatkami owsianymi i przekładam do silikonowych foremek na batoniki.
- Dociskam łyżką.
- Foremki kładę na tacce do suszenia.
- Susze przez 12 godzin w 40 stopniach lub krócej w wyższej temperaturze.
ZDROWA JARZYNKA DO ZUP
Zdrowa alternatywa dla kostek rosołowych i innych kupnych mieszanek ze wzmacniaczami smaku. Warto mieć ją w pogotowiu, bo świetnie podkręca smak zup, sosów i innych dań. Sprawdzi się też jako zdrowy zamiennik soli.
Składniki:
- 1 korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Warzywa obieram, myję i kroję na cienkie plasterki.
- Układam na tackach.
- Suszę przez noc.
- Ususzone warzywa możecie zachować w całości, pokruszyć na mniejsze kawałki lub zmielić w blenderze.
- Przechowujcie je w słoiku lub w szczelnie zamkniętym pudełku.
HERBATA MIĘTA Z JABŁKIEM I IMBIREM
Pyszna domowa mieszanka herbaciana na bazie suszonego jabłka, mięty i imbiru. Wspomaga trawienie, szczególnie po obfitym posiłku, pomaga na nudności, hamuje apetyt na słodycze. Można ją pić na gorąco lub na zimno. W upalny dzień świetnie smakuje z kostkami lodu.
Składniki:
- 2 jabłka
- kawałek (4 cm) korzenia imbiru
- 1 doniczka świeżej mięty
Wykonanie:
- Myję jabłka, imbir i listki mięty.
- Suszę a następnie kroję jabłko i imbir w cienkie plasterki.
- Wszystko układam na tacce i suszę przez noc (mięcie wystarczy kilka godzin, można wyjąć ją wcześniej).
- Gotową herbatkę przechowuję w słoiku lub szczelnie zamkniętym pudełku.
- Zalewam wrzątkiem i zaparzam przez kilka minut.
Brak komentarzy