Świąteczna pasta orzechowa

  • 10 min
  • 9 składników
100%

Składniki na miseczkę pasty:

  • orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • imbir w proszku pół łyżeczki
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Jeśli nie wiecie co podać na świąteczne śniadanie, to z pomocą przychodzi prosta pasta z prażonych orzechów włoskich;)

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Wykonanie:

  1. Orzechy prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią, a następnie przekładam do blendera.
  2. Dodaję sos sojowy, oliwę, przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Blenduję na gładką pastę.
  4. W razie konieczności dodaję odrobinę wody w trakcie blendowania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Podaję ze świeżym pieczywem, grzankami lub z pokrojonymi w słupki warzywami.

Smacznego!

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

1 Komentarz

  1. O matko i ojcze, z jednej strony jestem ciekawa smaku, z drugiej trochę się boję, że zmarnuję składniki.
    Bardzo oryginalne połączenie i chyba spróbuję. Na szczęście w domu orzechów włoskich nie brakuje.

Skomentuj