Składniki na miseczkę pasty:
- orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
- czosnek 2 ząbki
- sos sojowy 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- imbir w proszku pół łyżeczki
- kumin mielony pół łyżeczki
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Jeśli nie wiecie co podać na świąteczne śniadanie, to z pomocą przychodzi prosta pasta z prażonych orzechów włoskich;)

Świąteczna pasta orzechowa
Wykonanie:
- Orzechy prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią, a następnie przekładam do blendera.
- Dodaję sos sojowy, oliwę, przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku.
- Blenduję na gładką pastę.
- W razie konieczności dodaję odrobinę wody w trakcie blendowania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Podaję ze świeżym pieczywem, grzankami lub z pokrojonymi w słupki warzywami.
Smacznego!

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa

Świąteczna pasta orzechowa
O matko i ojcze, z jednej strony jestem ciekawa smaku, z drugiej trochę się boję, że zmarnuję składniki.
Bardzo oryginalne połączenie i chyba spróbuję. Na szczęście w domu orzechów włoskich nie brakuje.