Składniki na 2 porcje:
- jarmuż krojony duża garść
- poszatkowana czerwona kapusta 1 filiżanka (200 ml)
- pomarańcza 1 mała sztuka
- suszone śliwki 4 sztuki
- suszona żurawina 2 łyżki
- ziarna granatu 2 łyżki
- orzechy włoskie kilka sztuk
- ocet winny do smaku
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- świeżo mielony pieprz do posypania
Super zdrowa sałatka w świątecznym wydaniu z dodatkiem pomarańczy, orzechów włoskich, nasion granatu i suszonych owoców.
Wykonanie:
- Kapustę szatkuję drobno i nakładam na talerze lub do misek.
- Dodaję liście jarmużu wstępnie ugniecione w dłoniach, żeby zmiękły.
- Sałatkę posypuję kawałkami pomarańczy, pokrojonymi śliwkami suszonymi, żurawiną i nasionami granatu oraz orzechami włoskimi.
- Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, polewam oliwą z oliwek i octem winnym.
Smacznego!
Brak komentarzy