Składniki:
- mąka żytnia jasna 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- soda oczyszczona pół łyżeczki
- cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
- kakao 1 łyżka
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżeczka
- przyprawa piernikowa 1 łyżeczka
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Świąteczne placuszki o smaku piernika na bazie mąki żytniej. Idealne nie tylko na świąteczne śniadanie. Świetnie sprawdzą się też w każdy zimowy, leniwy poranek.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję suche składniki: mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i ulubione słodzidło do smaku. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe. Dodaję ocet i mieszam, żeby mleko się ścięło.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam intensywnie. Ciasto odstawiam na 5 minut, żeby „odpoczęło”.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.
- Nakładam porcje ciasta i smażę z każdej strony.
- Podaję z jogurtem roślinnym z dodatkiem cukru i wanilii i/lub z konfiturą żurawinową, pomarańczową albo z pomarańczami. Do pankejków dobrze posują też powidła śliwkowe.
Smacznego!
Brak komentarzy