Świąteczne pankejki piernikowe

  • 20 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • mąka żytnia jasna 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • soda oczyszczona pół łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżeczka
  • przyprawa piernikowa 1 łyżeczka
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Świąteczne placuszki o smaku piernika na bazie mąki żytniej. Idealne nie tylko na świąteczne śniadanie. Świetnie sprawdzą się też w każdy zimowy, leniwy poranek.

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuję suche składniki: mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i ulubione słodzidło do smaku. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe. Dodaję ocet i mieszam, żeby mleko się ścięło.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam intensywnie. Ciasto odstawiam na 5 minut, żeby „odpoczęło”.
  4. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.
  5. Nakładam porcje ciasta i smażę z każdej strony.
  6. Podaję z jogurtem roślinnym z dodatkiem cukru i wanilii i/lub z konfiturą żurawinową, pomarańczową albo z pomarańczami. Do pankejków dobrze posują też powidła śliwkowe.

Smacznego!

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

Świąteczne pankejki piernikowe

 

Brak komentarzy

Skomentuj