Składniki na talerz trufli:
- orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
- suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
- mak mielony pół szklanki (125 ml) + kilka łyżek do obtoczenia
- sól szczypta
Kulki mocy w wydaniu świątecznym, na bazie suszonych śliwek i orzechów włoskich z dodatkiem maku.
Wykonanie:
- Suszone śliwki gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Do malaksera lub mocnego blendera przekładam orzechy włoskie i rozdrabniam drobno. Kilka łyżek odkładam do obtoczenia.
- Dodaję suszone śliwki oraz szczyptę soli.
- Blenduję razem, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności zatrzymuję malakser, żeby przemieszać masę, jeśli zbiera się na ściankach.
- Dodaję mak i blenduję ponownie lub mieszam, żeby składniki się połączyły.
- Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wkładam ją do lodówki na pół godziny).
- Na jeden talerz wysypuję kilka łyżek maku, a na drugi rozdrobnione orzechy i obtaczam kulki.
- Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy