Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

  • 15 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na talerz trufli:

  • orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
  • suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
  • mak mielony pół szklanki (125 ml) + kilka łyżek do obtoczenia
  • sól szczypta

Kulki mocy w wydaniu świątecznym, na bazie suszonych śliwek i orzechów włoskich z dodatkiem maku.

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Wykonanie:

  1. Suszone śliwki gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. Do malaksera lub mocnego blendera przekładam orzechy włoskie i rozdrabniam drobno. Kilka łyżek odkładam do obtoczenia.
  3. Dodaję suszone śliwki oraz szczyptę soli.
  4. Blenduję razem, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności zatrzymuję malakser, żeby przemieszać masę, jeśli zbiera się na ściankach.
  5. Dodaję mak i blenduję ponownie lub mieszam, żeby składniki się połączyły.
  6. Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wkładam ją do lodówki na pół godziny).
  7. Na jeden talerz wysypuję kilka łyżek maku, a na drugi rozdrobnione orzechy i obtaczam kulki.
  8. Przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Świąteczne trufle orzechowo-śliwkowe z makiem

Brak komentarzy

Skomentuj