Składniki:
- ciecierzyca 1 puszka (400 g)
- pasta tahini 2 łyżki
- masło orzechowe 2 łyżki
- przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
- kakao lub karob 1 łyżka
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
Świąteczny hummus na słodko. Na kanapki do świątecznego śniadania, do tostów, grzanek, naleśników, gofrów (np. takich), do maczania pokrojonych jabłek lub gruszek.
Wykonanie:
- Cieciorkę przepłukuję wodą, odsączam i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
- Blenduję na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody.
- Dodaję resztę składników i blenduję razem.
- Polecam z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.
Smacznego!
Masło z orzechów włoskich?
jasne! super, bedzie jeszcze bardziej swiatecznie;)