Składniki:
- suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
- płatki owsiane pół szklanki (125 ml)
- pestki słonecznika pół szklanki (125 ml)
- sól pół łyżeczki
- olej kokosowy 1 czubata łyżka
- mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- cynamon 2 łyżeczki
- imbir 1 łyżeczka
- kakao do posypania
Czekoladowy kremowy torcik bez pieczenia na spodzie z suszonych śliwek. Z nutką cynamonu i imbiru.
Wykonanie:
- Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Śliwki gotuję przez kilka minut na parze, żeby zmiękły.
- Pestki słonecznika i płatki owsiane prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Śliwki, płatki i słonecznik umieszczam w malakserze z ostrzem S, dodaję olej kokosowy, sól i blenduję, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności dodaję do blendowania łyżkę wody.
- Masą wykładam wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem tortownicę (u mnie 21 cm) i wstawiam do lodówki.
- Do garnuszka przekładam gęste części mleka kokosowego z dwóch puszek.
- Dodaję połamane na kostki czekolady, cynamon, imbir i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i idealnie połączą z mlekiem.
- Masę wylewam na przygotowany spód.
- Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypuję kakao.
Smacznego!
Dzien dobry. Czy mogę płatki owsiane zastąpić jaglanymi, a słonecznik pestkami dyni? Niestety nie toleruję tych 2 składników…
Pozdrawiam
mysle, że można;)
Jeśli nie mamy nocy na leżakowanie mleka kokosowego to co można zrobić?
do zamrażalnika na krócej