Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 30 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • baldaszki kwiatowe czarnego bzu ok. 30 sztuk
  • cukier (biały/trzcinowy/kokosowy) 1 kg
  • woda 1 litr
  • cytryna 2 sztuki

Syrop z kwiatów bzu – domowy sposób na przeziębienie, dodatek do herbaty, koktajli owocowych, baza do lemoniady. Można nim polać naleśniki, lody lub nasączyć biszkopt.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Wykonanie:

  1. Baldachy rozkładam na stole (na zewnątrz) na dwie godziny, żeby uciekły owady.
  2. W międzyczasie w garnku zagotowuję wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  3. Odcinam łodygi baldaszków. Kwiaty wkładam do wrzącej wody.
  4. Wyłączam palnik, dodaję sok z cytryny i mieszam.
  5. Przykrywam garnek i pozostawiam na noc (min. 12 godzin).
  6. Syrop przecedzam przez gazę, a następnie zagotowuję ponownie i od razu przelewam do butelek lub słoików. Na gorąco zakręcam.
  7. Butelki przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Otwarte butelki przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Brak komentarzy

Skomentuj