Składniki:
- baldaszki kwiatowe czarnego bzu ok. 30 sztuk
- cukier (biały/trzcinowy/kokosowy) 1 kg
- woda 1 litr
- cytryna 2 sztuki
Syrop z kwiatów bzu – domowy sposób na przeziębienie, dodatek do herbaty, koktajli owocowych, baza do lemoniady. Można nim polać naleśniki, lody lub nasączyć biszkopt.
Wykonanie:
- Baldachy rozkładam na stole (na zewnątrz) na dwie godziny, żeby uciekły owady.
- W międzyczasie w garnku zagotowuję wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
- Odcinam łodygi baldaszków. Kwiaty wkładam do wrzącej wody.
- Wyłączam palnik, dodaję sok z cytryny i mieszam.
- Przykrywam garnek i pozostawiam na noc (min. 12 godzin).
- Syrop przecedzam przez gazę, a następnie zagotowuję ponownie i od razu przelewam do butelek lub słoików. Na gorąco zakręcam.
- Butelki przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Otwarte butelki przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy