Składniki:
- cebula 2 sztuki
- pomidory 2 sztuki
- papryka czerwona 1 sztuka
- pieczarki 400 g
- passata pomidorowa 1 szklanka (250 ml)
- bazylia suszona lub oregano 1 łyżka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek lub olej do podsmażenia
- sól do smaku
- chilli do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka
Wegańska szakszuka z dodatkiem smażonych w całości pieczarek. Bardzo proste danie. Koniecznie w towarzystwie dobrego pieczywa.

Szakszuka z pieczarkami
Wykonanie:
- Pieczarki myję, osuszam i wrzucam na patelnię z dodatkiem rozgrzanej oliwy.
- Solę i smażę, aż pieczarki się zarumienią, a płyn odparuje.
- Na drugiej patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i paprykę.
- Dodaję pokrojone pomidory, przyprawy, cukier i podsmażam przez kilka minut, mieszając.
- Dodaję passatę i smażę razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku, mieszam i zdejmuję patelnię z palnika.
- Do sosu wrzucam podsmażone pieczarki.
- Podaję z pieczywem.
Smacznego!

Szakszuka z pieczarkami

Szakszuka z pieczarkami
Brak komentarzy