Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i wegańskim parmezanem

  • 20 min
  • 13 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • mleko sojowe naturalne 1 filiżanka (200 ml)
  • oliwa z oliwek 1 filiżanka (200 ml) + kilka łyżek
  • musztarda dijon lub sarepska 1 łyżka
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • natka pietruszki pół pęczka
  • sok z jednej cytryny
  • rzodkiewki kilka sztuk
  • ulubione zioła do dekoracji
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • zamiennik parmezanu Sevege do posypania
  • sól do smaku

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis, który powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością – Naturalnie Zdrowe. Jak pewnie zauważyliście, od jakiegoś czasu na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów na potrawy ketogeniczne. Na Naturalnie Zdrowe jest szeroki wybór produktów odpowiednich dla diety vegan keto. Znajdziecie tam m. in. wegański parmezan SEVEGE, który bardzo polubiłam i który wykorzystałam w dzisiejszym przepisie. Sevege składa się z trzech składników: mąki sezamowej z pełnego ziarna, płatków drożdżowych i soli kłodawskiej. Ma fajny serowy posmak, praktyczną, sypką formę, nie wymaga przechowywania w lodówce i przede wszystkim ma prosty, naturalny skład. Pasuje do dań na ciepło, ale też jako posypka do sałatek i surówek. Pod względem makroskładników Sevege jest idealny dla diety ketogennej. Znajdziemy w nim głównie zdrowe tłuszcze, sporo białka i niewielką ilość węglowodanów.

Wartości odżywcze produktu prezentują się następująco:

– Wartość energetyczna 2526 kJ / 611 kcal

– Tłuszcz 53,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6 g

– Węglowodany 4,4 g w tym cukry 0,41 g

– Białko 22,9 g

– Sól 3 g

Produkt jest też bogaty w niezbędne mikroskładniki: minerały i witaminy, szczególnie z grupy B. Jeśli macie ochotę przetestować Sevege lub inne smakołyki, to mam dla Was rabat 10% na zakupy w sklepie Naturalnie Zdrowe na hasło: IDA10. Kod działa do końca sierpnia 2022.

A teraz zapraszam na smażone zielone szparagi podane na domowym majonezie w towarzystwie oliwy pietruszkowej i Sevege.

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Wykonanie:

  1. Przygotowuję wegański majonez. Do blendera wlewam schłodzone mleko sojowe.
  2. Dodaję musztardę, ocet jabłkowy, płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki kurkumy i pieprz do smaku.
  3. Blenduję, powoli wlewając oliwę z oliwek, aż majonez zgęstnieje.
  4. Gotowy majonez nakładam na talerze.
  5. Przygotowuję oliwę pietruszkową. Do blendera przekładam poszatkowaną natkę pietruszki.
  6. Dodaję sok z cytryny, szczyptę soli i 4 łyżki oliwy z oliwek. Blenduję.
  7. Następnie szparagi myję i odkrawam twarde końcówki.
  8. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy i podsmażam szparagi przez kilka minut, przewracając od czasu do czasu, żeby podsmażyły się z każdej strony.
  9. Usmażone szparagi nakładam na talerze. Dekoruję oliwą pietruszkową, plasterkami rzodkiewek i ziołami.
  10. Danie posypuję świeżo mielonym pieprzem i zamiennikiem parmezanu Sevege.

Smacznego!

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Szparagi z domowym majonezem, pietruszkową oliwą i parmezanem

Brak komentarzy

Skomentuj