Składniki na 2 porcje:
- zielone szparagi 1 pęczek
- śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- sól (najlepiej kala namak) 2/3 łyżeczki
- pieprz (najlepiej biały) 1/4 łyżeczki
- kurkuma pół łyżeczki
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól do smaku
Super prosty, szybki i pyszny sposób na zielone szparagi.
Wykonanie:
- Szparagi myję i odkrawam twarde końcówki.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam szparagi przez kilka minut, przewracając od czasu do czasu, żeby podsmażyły się z każdej strony.
- Do garnuszka wlewam śmietankę sojową. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, kurkumę i płatki drożdżowe. Podgrzewam.
- W kubku mieszam mąkę ziemniaczana z odrobiną wody i wlewam do gotującej się śmietanki.
- Gotuję przez chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Szparagi polewam sosem.
- Taki sos świetnie się sprawdzi również do polania zapiekanki ziemniaczanej, warzywnej lub makaronowej lub na ciepło jako sos serowy do maczania nachosów.
Smacznego!
Brak komentarzy