Szparagi z patelni ze złotym sosem

  • 15 min
  • 10 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • śmietanka sojowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • sól (najlepiej kala namak) 2/3 łyżeczki
  • pieprz (najlepiej biały) 1/4 łyżeczki
  • kurkuma pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku

Super prosty, szybki i pyszny sposób na zielone szparagi.

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Wykonanie:

  1. Szparagi myję i odkrawam twarde końcówki.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam szparagi przez kilka minut, przewracając od czasu do czasu, żeby podsmażyły się z każdej strony.
  3. Do garnuszka wlewam śmietankę sojową. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz, kurkumę i płatki drożdżowe. Podgrzewam.
  4. W kubku mieszam mąkę ziemniaczana z odrobiną wody i wlewam do gotującej się śmietanki.
  5. Gotuję przez chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Szparagi polewam sosem.
  7. Taki sos świetnie się sprawdzi również do polania zapiekanki ziemniaczanej, warzywnej lub makaronowej lub na ciepło jako sos serowy do maczania nachosów.

Smacznego!

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem

Szparagi z patelni ze złotym sosem