Składniki na 2 porcje:
- zielone szparagi 1 pęczek
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- marchewka 1 sztuka
- orzechy nerkowca lub ziemne garść
- papryczka chilli 1 mała sztuka
- imbir świeży kawałek ok. 2 cm
- czosnek 2 ząbki
- sos sojowy do smaku
- olej (u mnie sezamowy) do smażenia
- sok z jednej cytryny lub limonki
- ew. sezam, szczypiorek do posypania
Uwielbiam tę wersję zielonych szparagów smażonych z dodatkiem tofu, doprawionych po azjatycku. Jeśli lubicie takie smaki, to polecam wypróbować:)
Wykonanie:
- Szparagi myję i odkrawam twarde końcówki. Kroję je na 3 części.
- Marchewkę obieram i kroję w skośne plasterki lub słupki.
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (TUTAJ sprawdź dlaczego).
- Na dużej patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję drobno posiekany imbir i pokrojoną papryczkę chilli. Smażę przez chwilę.
- Dodaję szparagi, marchewkę i rozkruszone w palcach tofu.
- Smażę wszystko razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję orzechy i polewam wszystko sosem sojowym.
- Na koniec dodaję czosnek i sok z cytryny lub limonki. Smażę jeszcze krótką chwilę, mieszając.
- Szparagi możecie podać samodzielnie lub na ryżu albo azjatyckim makaronie.
- Na talerzach posypuję szczypiorkiem lub sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy