Szparagi z tofu po azjatycku

  • 15 min
  • 11 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • marchewka 1 sztuka
  • orzechy nerkowca lub ziemne garść
  • papryczka chilli 1 mała sztuka
  • imbir świeży kawałek ok. 2 cm
  • czosnek 2 ząbki
  • sos sojowy do smaku
  • olej (u mnie sezamowy) do smażenia
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • ew. sezam, szczypiorek do posypania

Uwielbiam tę wersję zielonych szparagów smażonych z dodatkiem tofu, doprawionych po azjatycku. Jeśli lubicie takie smaki, to polecam wypróbować:)

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Wykonanie:

  1. Szparagi myję i odkrawam twarde końcówki. Kroję je na 3 części.
  2. Marchewkę obieram i kroję w skośne plasterki lub słupki.
  3. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (TUTAJ sprawdź dlaczego).
  4. Na dużej patelni rozgrzewam olej.
  5. Dodaję drobno posiekany imbir i pokrojoną papryczkę chilli. Smażę przez chwilę.
  6. Dodaję szparagi, marchewkę i rozkruszone w palcach tofu.
  7. Smażę wszystko razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  8. Dodaję orzechy i polewam wszystko sosem sojowym.
  9. Na koniec dodaję czosnek i sok z cytryny lub limonki. Smażę jeszcze krótką chwilę, mieszając.
  10. Szparagi możecie podać samodzielnie lub na ryżu albo azjatyckim makaronie.
  11. Na talerzach posypuję szczypiorkiem lub sezamem.

Smacznego!

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Szparagi z tofu po azjatycku

Brak komentarzy

Skomentuj